1

Temat: połączenie z serverem

2

Odp: połączenie z serverem

No to pytanie czy serwer dziala i akceptuje polaczenia sieciowe?
Konfigurowales plik postgresql.conf (opcja listen_adressess) i pg_hba.conf?

3

listen adresses ustawione mam na '*'.
natomiast wartosci w pg_hba.conf :

typ                host
baza danch    all
uzytkownik    all
adres IP        127.0.0.1/32
metoda         trust

4

listen_addresses oczywiscie odkomentowane? Czy mozesz polaczyc sie z postgresem z linii komend za pomoca psql?

5

tak, listen _adresses odkomentowane. Natomiast niebardzo wiem jak polaczyc sie z lini komend:
"psql nie jest rozpoznawalny jako polecenie wewnetrzne lub zewnetrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy"

6

Nie masz pewnie ustawionych sciezek. psql powinien byc w katalogu bin tam gdzie sie zainstalowal postgres.
Sprobuj wejsc do tego katalogu i polaczyc

psql postgres

lub

psql template1

.
I jeszcze jedno, uruchomiles serwer?

7

Przy probie polaczenia z lini komend wyskakuje ten sam blad - "error connecting to the server: nie mozna polaczyc sie z serwerem. connection refused(0x0000274D/10061)
Czy serwer dziala na staci sieciowej  127.0.0.1 i akceptuje polaczenia TCP/IP na porcie 5432?"

Natomiast gdy uruchamiam serwer, przez dosyc dluga chwile pojawia sie konsola Start Serwer i miga kursor.
Po chwili okienko znika bez zadnego komunikatu. Kiedy odpalam je ponownie pojawia sie informacja ze wybrana usluga zostala juz uruchomiona. a polaczyc sie dalej nie moge.

8

Na pewno masz problem z konfiguracja protokołu TCP/IP.
Konfiguracja połączenia, postgresql.conf:
Tcpip_socket(boolean) – jeśli ustawione jest TRUE serwer będzie akceptował połączenia poprzez protokół TCP/IP.
Port(integero) – definiuje port połączeń TCP/IP – domyślnie ma być 5432
Virtual_host (string) – adres IP lub nazwa hosta na którym będą następować połączenia z aplikacjami klientów.

Sam jestem początkującym użytkownikiem, może te wiadomości Ci pomogą.:)

9

u mnie w postgresql.conf mam troche inne parametry. Te ktore podales to chyba w starszej wersji postgresa sa.

10

tcpip_socket to ze starszej wersji

11

Problemem sa (byly:))  ustawienia w uslugach.

Program Files->Narzedzia administracyjne->Uslugi
Nalezy znalezc usluge Postgre SQl server, wejsc we wlasciwosci, kliknac zakladke LOGOWANIE i zaznaczyc LOKALNE KONTO SYSTEMOWE.
u mnie dziala:)

oczywiscie  nastepnie uruchomic usluge.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc