Odp: połączenie z serverem
No to pytanie czy serwer dziala i akceptuje polaczenia sieciowe?
Konfigurowales plik postgresql.conf (opcja listen_adressess) i pg_hba.conf?
listen adresses ustawione mam na '*'.
natomiast wartosci w pg_hba.conf :
typ host
baza danch all
uzytkownik all
adres IP 127.0.0.1/32
metoda trust
listen_addresses oczywiscie odkomentowane? Czy mozesz polaczyc sie z postgresem z linii komend za pomoca psql?
tak, listen _adresses odkomentowane. Natomiast niebardzo wiem jak polaczyc sie z lini komend:
"psql nie jest rozpoznawalny jako polecenie wewnetrzne lub zewnetrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy"
Nie masz pewnie ustawionych sciezek. psql powinien byc w katalogu bin tam gdzie sie zainstalowal postgres.
Sprobuj wejsc do tego katalogu i polaczyc
psql postgres
lub
psql template1
.
I jeszcze jedno, uruchomiles serwer?
Przy probie polaczenia z lini komend wyskakuje ten sam blad - "error connecting to the server: nie mozna polaczyc sie z serwerem. connection refused(0x0000274D/10061)
Czy serwer dziala na staci sieciowej 127.0.0.1 i akceptuje polaczenia TCP/IP na porcie 5432?"
Natomiast gdy uruchamiam serwer, przez dosyc dluga chwile pojawia sie konsola Start Serwer i miga kursor.
Po chwili okienko znika bez zadnego komunikatu. Kiedy odpalam je ponownie pojawia sie informacja ze wybrana usluga zostala juz uruchomiona. a polaczyc sie dalej nie moge.
Na pewno masz problem z konfiguracja protokołu TCP/IP.
Konfiguracja połączenia, postgresql.conf:
Tcpip_socket(boolean) – jeśli ustawione jest TRUE serwer będzie akceptował połączenia poprzez protokół TCP/IP.
Port(integero) – definiuje port połączeń TCP/IP – domyślnie ma być 5432
Virtual_host (string) – adres IP lub nazwa hosta na którym będą następować połączenia z aplikacjami klientów.
Sam jestem początkującym użytkownikiem, może te wiadomości Ci pomogą.:)
u mnie w postgresql.conf mam troche inne parametry. Te ktore podales to chyba w starszej wersji postgresa sa.
tcpip_socket to ze starszej wersji
Problemem sa (byly:)) ustawienia w uslugach.
Program Files->Narzedzia administracyjne->Uslugi
Nalezy znalezc usluge Postgre SQl server, wejsc we wlasciwosci, kliknac zakladke LOGOWANIE i zaznaczyc LOKALNE KONTO SYSTEMOWE.
u mnie dziala:)
oczywiscie nastepnie uruchomic usluge.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc