1

Temat: Import/konwersja danych z plików żywcem z poziomu bazy danych?

Cześć! (Uwaga jestem zielony)

Zastanawiam się nad takim przypadkiem... Czy można bezpośrednio z poziomu bazy danych przeprowadzić zassanie danych z innych plików zewnętrznych (oczywiście rekordy w totalnie odmiennym formacie binarno-tekstowym) z jednoczeną konwersją ich do postaci klarownej i czytelnej w natywnej bazie?

Chodzi o to, że normalnie musiałbym użyć jakiegoś podprogramu zewnętrznego napisanego w C++ lub Pascalu lub w czym kolwiek, który zrobi mi jakiś pośredni format danych, gdzie pola np. jako tekst czyli przyswajalny dla każdej bazy danych i gotowy do importu. Ale ja chciałbym to zrobić inaczej - np. przy wykorzystaniu jakiegoś języka skryptowego - może PL czy TCL umieszczonego w bazie (dlaczego? - bo miałbym wówczas jedną spójną aplikację do obsługi zadania i cały proces może trwać znacznie szybciej bez durnych plików pośrednich i kontroli wielu podprocesów w różnych środowiskach).

Niestety nie mam pojęcia czy to jest w ogóle do zrobienia... nigdzie nie znalazłem metody jak się do tego zabrać  - qrde szukam chyba już ze 2 tygodnie - i nic... Czy ktoś z sznownych "braci" może robił coś podobnego? Tzn. czy zaglądał z bazy do zewnętrznych plików zorganizownaych specyficznie i wyciągał z nich dane do dalszej obróbki?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi...

2

Odp: Import/konwersja danych z plików żywcem z poziomu bazy danych?

Mozliwe, ze by sie dalo, ale prawdopodobnie aby zajrzec do plikow w systemie potrzebny bedzie jezyk untrusted np plperlu lub plpythonu.  Mysle, ze napisanie funkcji ktora odczytuje plik i przeprowadza jego konwersje powinno dac sie zrobic. Ale nie probowalem. Zerknij do manuala poszukaj jezykow proceduralnych untrusted moze cos wylookasz.

3

Może ja... była sobie pewna baza w czymś tam... jej zawartość została wyexportowana do pliku excela w częściach bo była bardzo duża. Usunięto nagłówki i zapisano jako plik textowy rozdzielany znakami tabulacji. Następnie patrzono i patrzono na strukturę zapisu danych w tym pliku i zbudowano strukturę tabel w postgresie tak, aby wczytać to z zachowaniem kolejności danych i jak juz dane były w postgresowej bazie to poukładano je jak chciano z nową fantazją. Nadano klucze, powiązania i takie tam inne...

4

No i można by zadać pytanie, ale o co właściwie miałeś na myśli?