Temat: Import/konwersja danych z plików żywcem z poziomu bazy danych?
Cześć! (Uwaga jestem zielony)
Zastanawiam się nad takim przypadkiem... Czy można bezpośrednio z poziomu bazy danych przeprowadzić zassanie danych z innych plików zewnętrznych (oczywiście rekordy w totalnie odmiennym formacie binarno-tekstowym) z jednoczeną konwersją ich do postaci klarownej i czytelnej w natywnej bazie?
Chodzi o to, że normalnie musiałbym użyć jakiegoś podprogramu zewnętrznego napisanego w C++ lub Pascalu lub w czym kolwiek, który zrobi mi jakiś pośredni format danych, gdzie pola np. jako tekst czyli przyswajalny dla każdej bazy danych i gotowy do importu. Ale ja chciałbym to zrobić inaczej - np. przy wykorzystaniu jakiegoś języka skryptowego - może PL czy TCL umieszczonego w bazie (dlaczego? - bo miałbym wówczas jedną spójną aplikację do obsługi zadania i cały proces może trwać znacznie szybciej bez durnych plików pośrednich i kontroli wielu podprocesów w różnych środowiskach).
Niestety nie mam pojęcia czy to jest w ogóle do zrobienia... nigdzie nie znalazłem metody jak się do tego zabrać - qrde szukam chyba już ze 2 tygodnie - i nic... Czy ktoś z sznownych "braci" może robił coś podobnego? Tzn. czy zaglądał z bazy do zewnętrznych plików zorganizownaych specyficznie i wyciągał z nich dane do dalszej obróbki?
Dzięki za wszelkie podpowiedzi...