1

Temat: Wyciągnięcie określonych wartości z tabeli

Witam,

mam prośbę o pomoc, stworzyłem w wf-magu raporcik który wypluwa listę prod z cenami, jednak ja bym chciał by ta lista zawierała jedynie prod. które mają w nazwie np. "BIALY", jak taki warunek wpisac?

oto zapytanie do raportu:

select art.Nazwa1,
       art.CenaNettoSprzedazyDomyslna,
       dbo.JL_Func_PobierzCeneSprzedazy(art.IdArtykulu, 1,'Brutto')
from WIDOK_ARTYKUL art
where art.IdMagazynu = 1
order by art.Nazwa1

problem jeszcze taki iż prod. (Nazwa1) składają się z 4 cyfr, spacji i koloru a mnie interesują wszystkie w jednym konkretnym kolorze.

z góry dzięki

2

Odp: Wyciągnięcie określonych wartości z tabeli

Moze tak

select art.Nazwa1,
from WIDOK_ARTYKUL art
where art.IdMagazynu = 1
and art.Nazwa1 ~ '[0-9]{4} BIALY';
order by art.Nazwa1

3

4

??? co?

5

Program pt. WF-Mag jest powiedzmy okienkową nakądką na baze sql, jest to program magazynowy wymyślony przez WA-pro... mniejsza o to...

możesz sobie zkonfigurowac dowolny raport z niego,  i np w raporcie masz pole nazwa prod. i możesz też ustawic filtr, ale po wprowadzeniu jakiegoś tekstu w pole filtr w zapytaniu sql pojawia się linijka:
and (art.Nazwa1= jakiś tekst;)
i nie idzie tego w żaden sposób obejśc, więc pytanie moje jest takie czy można to jakoś wykożystac do opisanego wcześniej celu, innymi słowy co należało by wpisac zamiast "jakiś tekst" by linijka "and (art.Nazwa1= jakiś tekst;)" miała określone działanie?

a ten fragmęt który wcześniej wklejałem jest tylko z "podglądu SQL" i jego edycja jest niemożliwa

6

Co to za badziew. No z '=' to sie raczej nie da, bo '=' mówi o równości napisów/liczb nie o ich podobieństwie. A ty tu potrzebujesz operator 'podobieństwa'. Można jeszcze dać LIKE

art.Nazwa1 LIKE '______BIALY'

ale tu '=' tez popsuje skladnie.

7

I właśnie tego się obawiałem, to może inaczej, ponieważ lista prod. skąda się z iluś tam modeli (np. 0342) i każdy z nich jest w 23 kolorach (co daje prawie 8 tyś poz) więc taki raport jest strasznie wielki, czy dało by rade skupic wszystkie kolor tylko pod nr modelu, np. aktualnie takowy raport wygląda tak:

0323 BIALY cena
0323 BRAZOWY cena
0323 CZARNY cena
...
0324 BIALY cena
0324 BRAZOWY cena
0324 CZARNY cena
...

a chciałbym by wyglądał tak:

0323 BIALY cena
0324 BIALY cena
...

ale już wiadomo iż niedyrydy, więc może tak
0323 cena
0324 cena
...

????

8

Dobra, zaszedłem go od flanki...

jest możliwośc by brał tylko wcześniej zaznaczone pozycje do raportu:

select art.Nazwa1,
from WIDOK_ARTYKUL art
where art.IdArtykulu in (select a.id_artykulu from Artykul a where a.id_artykulu in (select id from zaznaczone where uzycie=10 and id_sesji=3000001))
order by art.Nazwa1

dzięki za pomoc pozdrawiam