1

Temat: odzyskanie hasła w bazie postgesql 8.2.

Witam

Zwracam się o pomoc w następującej sprawie.

Posiadam aplikacje opartą na bazie postresql 8.2. Niestety zostało zmienione hasło dla użytkownika ADMIN bez żadnej adnotacji (nikt nie pamieta sad )

Bez dostępu do tego użytkownika nie mogę zmienić kilku parametrów (dodanie nowych operatorów, zmiana ustawień konfiguracyjnych)
Jak mogę odzyskać hasło ADMIN-a lub ewentualnie je zmienić w bazie danych.

W postgresql stworzona jest przestrzeń bazowa dla wspomnianej aplikacji gdzie znam hasło do bazy.

Z góry dziękuje za pomoc

2

Odp: odzyskanie hasła w bazie postgesql 8.2.

Co to jest uzytkownik ADMIN? Czy administratorem bazy jest uzytkownik postgres, jesli tak to znasz jego haslo? Jesli tak to sie zaloguj i poleceniem

ALTER USER ...

zmien haslo uzytkownikowi ADMIN.

Jeśli nie masz dostepu do uzytkownika postgres,  znajdź plik pg_hba.conf w nim sie definiuje czy trzeba podawac haslo do bazy podczas laczenia. Zmien md5 lub password na trust i zrestartuj serwer. Powinienes sie moc zalogowac bez hasla. Zaloguj sie i zmien haslo. Przywróc poprzednie ustawienia w pg_hba.conf (bo inaczej postgres nie bedzie wymagal podawania hasla).

3

Użytkownik ADMIN jest administratorem wspomnianej aplikacji nazwijmy ja X

Znam hasło do postgres'a. Jeżeli ustawię opcję trust to zakładam, że po zalogowaniu się do aplikacji X w opcji zmiana hasła użytkownika będzie konieczne podanie starego hasła, którego nie znam oraz nowego hasła.

Postaram się sprawdzić w dniu dzisiejszym przesłane rozwiązanie - może się uda. (Dam znać o efekcie)

Dzięki

4

5

jeszcze raz: zaznaczam jestem zielony:) z postresql ,

loguje się na psql to 'postgres'
wpisałem polecenie du\ i wyświetliło mi się:
Role name:
x
postgres

jakich poleceń muszę użyć aby:
1. wyświetlić użytkowników dla roli x
2. zmienić hasło jednemu z użytkowników roli x

6

Witam

Desperacja:) i wielka prośba o pomoc:)

Czy istnieje rozwiązanie przedstawionego problemu.

Z góry dziękuję za pomoc i rady.

Pozdrawiam

7

create user