1

Temat: początkujący w psql

jak w temacie, chodzi mi jak skonfigurować od zera i wykorzystać program bez sieci lub symulacja jej i co trzeba zrobić aby się pobawić w tworzeniu baz danych. Posiadam system Ubuntu 8.04.1 LTS server edition. Dodam tylko że jestem zupełnie zielony w sprawach baz danych na Linuksie (Unix) i dopiero co zainstalowałem posgresql w wersji 8.3. za pomoc z góry dziękuję .

2

Odp: początkujący w psql

"jak w temacie, chodzi mi jak skonfigurować od zera i wykorzystać program bez sieci lub symulacja jej i co trzeba zrobić aby się pobawić w tworzeniu baz danych" ?! ale dokładnie o co chodzi smile.

3

chodzi mi jak skonfigurować w ją w Ubuntu i później wykorzystać w domu bez połączenia fizycznego z siecią żeby móc zacząć pracę nauki od postaw baz danych tj. tworzenia, raporty itd gdyż ciągle mi wyskakuje błąd problem z identyfikacją sad i czy można ją wykorzystać bez połączenia z siecią. Z góry dziękuję.

4

Ja nie wiem czy Ty wiesz o czym piszesz. Weź sobie zainstaluj w domu baze (jak masz ubuntu to apt-getem) i pracuj na niej. Kto ci powiedzial ze do pracy z baza potrzebna jest siec, jak sobie zainstalujesz lokalnie to siec nie bedzie potrzebna.
Jaki komunikat bledu dostajesz (tylko konkretnie)?

5

wpisuję psql i mi wyskakuje błąd: FATAL: Ident authentication failed for user "login użytkownika"

6

Odszukaj sobie plik pg_hba.conf. odszukaj tam linijk ktore na konsu maja "ident xxx" i zmien to "ident xxx" na "trust" (bez cudzyslowia). Zrestartuj serwer.

7

dalej tak samo sad odszukałem to co było i zmieniłem na trust, tyle że nie było ident xxxx tylo idetnt someuser czy coś podobnego i zmieniłem na trust i zrestartowałem system i jest tak samo .
czy może to mieć też wielkość liter bo takie było ? jęśli nie to sam już nie wiem sad

8

Pokaż co masz wpisane w pg_hba.conf. Interesujace sa tylko linijki bez # na początku.