Temat: Problem z wczytaniem bazy z pliku sql.
Witam!
Problem dotyczy kodowania. baza danych zostala zapisana w formacie LATIN1, co poznać można po wpisie:
SET client_encoding = 'LATIN1';
Niestety nie dalo się wczytać tego pliku w tym kodowaniu, bo wyskakiwał błąd mówiący o tym, że jeden ze znaków kodu UTF-8 nie ma odpowiednika w LATIN1. Doszedłem już do tego, że chodzi o znak końca pliku, bo kiedy dodawałem na końcu pliku "enter" i próbowałem na nowo wczytać, to wiersz w ktorym wystąpił błąd zwiększył się o 1. Następnie próbowałem zmieniać kodowanie na UTF-8(w edytorze, jak również przy pomocy programu grzegrzółka, oczywiście edytując równocześnie wiersz w pliku sql na SET client_encoding = 'UTF8'; ), co dało jedynie taki rezultat, że zmienia nazwa błędu - teraz wyskakuje tylko, że błąd nowej linii i powinienem był użyć "\n". Dziwne bo w programie "gżegżóła wyraźnie zaznaczałem, żeby użyć zanku nowej linii linuxowego. Próbowałem też otwierać i zapisywać pod linuxem w różnych edytorach i bez rezultatu. Nawet probowalem pisac program w C, ktory dopisuje do pliku znak "\n"(bo z edytorami róznie to bywa) i wciąż bez rezultatu.
Co jeszcze mogę zrobić? Ale baz żadnych skryptow PHP, bo jestem poczatkujacym userem. Jest jakaś opcja ignorowania błędów?
Baza jest zainstalowana pod linuxem.
Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio edytowany przez syty (2009-02-18 21:33:44)