1

Temat: podłączenie nowej bazy

Witam;
mam prośbę o wskazówkę ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi; sprawa wydaje się banalna ale...
na dwóch różnych maszynach (win server 2008 i win 8) mam instancje postgresql 9.1; chciłbym teraz bazę (kopie)  z servera przeniesć/podłączyć do instancji na win 8; jak to zrobić?

pozdrawiam serdecznie

2

Odp: podłączenie nowej bazy

3

Witam;
dziekuje za odpowiedz i linki; o ile dobrze rozumiem, to korzystam z funkcji dump i restore;nie ma mozliwosci skopiowac fizycznie pliki/katalog bazy i przeniesc na inna maszyne;

4

o ile dobrze pamiętam użytkownik tego forum "depesz" na swoim blogu opisywał możliwość przeniesienia danych przez przeniesienie fizycznych plików. Warunkiem było to, że przenosisz dane pomiędzy serwerami o tej samej wersji.

Musisz zatrzymać serwer, z którego będziesz przegrywał dane (duża wada jeśli serwer jest produkcyjnym), skopiować wszystkie pliki z katalogu "data". Uruchomić serwer źródłowy i zatrzymać serwer docelowy i wgrać do niego skopiowane pliki i katalogi, po uruchomieniu serwera docelowego powinno wszystko ruszyć (sam tego nie robiłem ale niby dlaczego nie miało by to zadziałać)

PS
(pamiętaj że musisz skopiować wszystkie katalogi dla wszystkich tablespace i odtworzyć je w identycznych lokalizacjach na serwerze docelowym (pamiętaj o uprawnieniach do tych katalogów))