1

Temat: Win 7 i odinstalowanie postgresql - problem

Witam,

Potrzebuje pomocy przy rozwiazaniu takiego problemu:

1. Uzywam aplikacji ktora wymaga postgresql i przy instalacji wypluwa mi blad: A data directory is registered in ***unknow variable in postgresqlini*** but is neither empty or a reconisable data directory.
2. Odinstalowalem postgresa, z konsoli net user wyplul ze jest user postgresql wiec go usunalem, podobmie wszystko co zostalo w program files po postgresie i podobnie w pliku rejestru. Niestety nic nowego nie wnioslo do sprawy.
Ma ktos moze jeszcze jakies koncepcje?

2

Odp: Win 7 i odinstalowanie postgresql - problem

Zbyta mało informacji napisałeś by można to było dobrze zdiagnozować.
Wygląda to tak jak by twoja aplikacja wykorzystywała plik "postgresql.ini", w którym powinna znajdować się linia określająca ścieżkę do bazy danych PostgreSQL (być może twoja aplikacja próbuje dostać się do bazy postgresql ale nie ma prawidłowej ścieżki lub ścieżka ta nie jest osiągalna dla użytkownika, który wywołuje tą aplikacje)

Kasując całą zawartość postgresa straciłeś całą strukturę bazy danych i wszystkie ustawienia więc jeśli nie masz skryptu odtwarzającego te dane to raczej ponowna instalacja postgresa i tak nic nie da.

PS
Tak jak pisałem na górze posta napisałeś zbyt mało informacji by można Ci było pomóc. Więc to co napisałem powyżej traktuj tylko jako próbę domyślenia się co może być przyczyną po samym komunikacie błędu.

3

Dzięki za odpowiedz. Program ktory instaluje a w zasadzie aktualizuje wczesniej wykozystywal postgre 8.x ale trzeba bylo zrobic update i w instalce aktualizuje c++, framework i staje na postgresql. Stara baza nie jest mi potrzebna bo soft dziala w online tylko zeby pobrac zadane rekordy ze zdalnego serwera i przechowuje dane lokalnie tylko przez czas trwania sesji. Problem polegal pierwotnie podejrzewam na zmienionym hasle do bazy wiec odinstalowalem caly soft zwiazany z moja aplikacja (w tym postgre), wyczyszczeniem pozostalych plikow z dysku, skasowaniem konta uzytkownika postgresql z systemu wraz z katalogiem tego uzytkownika, wyczyszczeniu rejestru ze wszystkiego co bylo powiazane z postgresql i ponowna instalacja (nie update!) swiezego oprogramowania wyrzuca kominikat jek w poscie pierwszym. Probowalem na innym kompie i dziala bez zarzutu wiec nie jest to tez problem bledu programu instalacyjnego. Jakie dane ewentualnie jeszcze moge wrzucic zeby bardziej rozjasnic istote problemu?

4

Rozumiem więc, że masz w swojej aplikacji login i hasło do bazy postgresql, spróbuj połączyć się na ten login i hasło z PgAdmina (taki uniwersalny graficzny klienta bazy danych) jeśli hasło masz puste sprawdź plik pg_hba.conf powinieneś mieć tam wpis "local * nazwa_twojego_usera trust" co będzie skutkowało tym, że baza wpuści twojego usera bez sprawdzenia hasła ale tylko z maszyny lokalnej.

Jeśli z PgAdmina połączenie do bazy się uda to musisz szukać błędu po stronie aplikacji