Temat: otwarcie bazy w pgadmin
teraz mam gotową baze.i jak mam ją wczytać do pgadmina>?
PostgreSQL to najbardziej zaawansowany system relacyjnych baz danych Open Source.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
teraz mam gotową baze.i jak mam ją wczytać do pgadmina>?
Połącz sie z nią
jak mam to zrobic>?bo totalnie neiwem
jest jakies connect albo cos w tym stylu?
To, że masz klienta, który potrafi się łączyć z bazą, a jest nim pgadmin3, to nie znaczy, że sam klient jest serwerem, bo a nie jest.
Najpierw musisz się połączyć z serwerem baz danych, czyli najpierw ten serwer musi ktoś odpalić. Jeżeli jesteś na Linuksie to zwyczajowo dobrze mieć serwer PostgreSQL. Jak go zainstalujesz i odpalisz(będzie usługa nasłuchiwała na porcie 5432) to wtedy możesz się z nim połączyć klientem "pgadmin3"
pgadmin ma w lewym górnym rogu ikonkę wtyczki, gdy najedziesz na niego i potrzymasz chwilkę powinieneś zobaczyć napis - "Zdefiniuj połączenie do serwera" i w nim definiujesz nazwe hosta, użytkownika, port, nazwe bazy itd etc.. Jeżeli baza jest u Ciebie na komputerze, czyli na lokalu, nie musisz podawać hasła użytkownika. Postgresql ma to do siebie, że przepuszcza z lokala.
Możesz połączyć się również z lini poleceń samego serwera postgresql. Ma on wbudowaną interaktywną konsolę(wiersz poleceń). Wchodzi się do niego poleceniem "psql". Można od razu połączyć się z bazą poleceniem:
psql nazwa_bazy (łączysz się użytownikiem do tego stworzonym, np: postgres, dla bezpieczeństwa)
ok.ale co mam wpisać w hosts? mam baze na pulpicie,mam podac scieżke czy jak?
Pierwsze co masz zrobić to się połączyć z bazą danych, czyli musisz mieć serwer bazy danych. Ściągasz sobie dla windowsa PostgreSql z ich oficjalnej strony internetowej. W ramach serwera masz również graficznego klienta jakim jest "pgadmin3". Podczas instalacji musiales zaznaczyć pgadmin3, albo i nie zaznaczyles, ale chyba on sam jest standardowo zaznaczony, czyli chyba nawet nie musisz ingerować.
Pytanie jest takie - co w ogóle zainstalowałeś, żeby działać na bazie, bo już się powoli dezorientuje. Jeżeli instalowałeś PostgreSql to podczas instalacji musialeś podać nazwe bazy danych,port na którym będzie itd. A, może Ty po prostu zainstalowałeś jedynie klienta, jakim jest pgadmin3? On sam nie jest serwerem.
Na Twoje pytanie - Nie wiem co wpisałeś podczas procesu instalacji PostgreSql, bo on sie pyta o te rzeczy, które teraz pytasz na tym forum. Jeżeli jesteś zdziwiony, to oznaczałoby, że nie zainstalowałeś serwera, a samego klienta, który się o to nie pyta.
Na Linuksie ściąga się osobno serwer jak i klienta, jeżeli komus nie wystarczy "psql", który jest dostarczony razem z serwerem baz danych to może dociągnąć osobno klienta "pgadmin3", który jest milszy dla oka. W Linuksie wszystko ładuje się w /usr/local/psql/ (bez podawania prefiksu w konfiguracji).
sciagłem i zainstaowałem najnowszego postgresql.zainstalował mi sie rowniez pgadmin.otwieram go -tam jest localhost i łacze się z tym serwerem.co dalej?jak podłaczyć się do istniejącej bazy którą mam na dysku?
Jeżeli już sie połączyłeś z serwerem to klikasz na ikonke z kartką, a na niej ołówek, jest to "query analizer" (czy jakos tak - edytor sql), w nich możesz tworzyć zapytania/tworzyć tabele itd, w ramach serwera do którego sie podłączyłeś. I w nim klikasz "OTWÓRZ PLIK!" i otwierasz plik z bazą danych. Tyle.
Baza danych to kod SQL, równie dobrze możesz sobie skopiować ten kod do edytora SQL i kliknąć "wykonaj zapytania" jest to taka zielona strzałka wewnątrz tego edytora do którego wcześniej napisałem, żebyś wszedł, z niego również mozesz otworzyć plik z bazą danych. Jaka jest różnica? Taka, że otwierasz plik i pojawia Ci się zawartośc pliku w edytorze SQL, możesz sobie również otworzyć normalnie ten plik, jak otwierałeś inne dokumenty i z niego robisz "copy"(zaznaczonego fragmentu) i w edytorze SQL "wklej" (wszystko prawym przycikiem), a jak nie masz po Polsku, to "cut". Po tym zabiegu wykonujesz na tym kodzie "wykonaj zapytania", czyli klikasz zieloną strzałkę i on w kolejności będzie przetwarzał zapytania (od góry do dołu)
I tyle filozofii.
Ostatnio edytowany przez tomboy (2009-02-04 15:11:22)
otwarłem daje wykowan zapytanie ale wywala bład:
W wyniku zapytania wyrzucono 1 wierszy.
BŁĄD: invalid input syntax for type money: "zĹ‚120,00"
********** Błąd **********
BŁĄD: invalid input syntax for type money: "zĹ‚120,00"
Stan SQL:22P02
Mówi, że masz nieprawidłowy format typu "money" .
Zobacz lepiej co masz wpisane w
INSERT INTO kasa(......) VALUES ( CO MASZ TU WPISANE)
Powinno być .... VALUES (1500) - albo inna suma, zmiena typu money sama przekształci ją prawidłowo w zależności jaką wartość masz zadeklarowana w tej zmiennej money.
Zobacz sobie:
show LC_MONETARY; (podświetl tą składnie i wcisnij F5)
Jest jeden problem nie do przeskoczenia CHYBA. Nawet jak się dobrze zadeklaruje locale(lokalizacje) to wynik jest beznadziejny:
Np: mam 1500 i wyswietla mi sie - Zł1.500,00
Tak jak w USA jest $1500 tak u nas na początku będzie Zł1.500,00
I ja również mam pytanie, dołącze się do wątku. Czy można przenieść to "Zł" na koniec kwoty?, żeby wyglądało na - 1.500,00Zł ??
Posty [ 11 ]
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.010 sekund, wykonano 10 zapytań ]