Potestowałem sobie wyświetlenie daty:
set datesyle to 'iso,dmy'
select current_date;
wynik:
2009-02-04
Gdy dam inny format, np:. "set datestyle to 'German, Euro'
Wynik:
04-02-2009 <-- O taki zapis mi chodzi.
OK.. rozumiem zmianę formatu typu date, ale mi chodziło głównie o zapis w komórkach(to się encjami nazywa? - INSERT INTO....). Czyli gdy zapis dam na europejski, to mogę sobie wpisać wartość daty w składni:
INSERT INTO tabela(kolumna1,kolumna2.......kulumna-data) VALUES (komórka1, komórka2....04-02-2009).
A, jak dam na iso i będzie odwrotnie, czyli "2009-02-04" , to w komórkach nie będę mógł wpisać 04-02-2009, bo taki zapis nie będzie zgodny ze zmienną typu date(z formatem jej, jak "iso", czy odwrotnie "German)?
Bo mi taknaprawdę chodzi jedynie o ten zapis w komórkach, a chciałbym dzien-miesiac-rok i tylko o tomi chodzi o zapis w komorkach, musze podac date urodzenia, a chce w formie jaką wyżej wymieniłem. Od 2 dni chce wpisać date urodzenia i tylko o tym rozmawiamy Dlatego rozwodze się z typem "date", bo myślałem, że musze miec konkretny format do tego typu przypisany, żebym mógł w komórce napisać "dzien-miesiac-rok".
=============
EDIT
=============
Potestowałem sobie i juz rozumiem. Nie ważne co wpisze w INSERT INTO, on i jak zinterpretuje mi po formacie, który zadeklarowałem w zmiennej datestyle.
Raz mi wychodzi dzien/miesiac/rok (kolejnosc jest ok, ale ja chcialbym miec z separatorem "-" - myślnik), ładniej jest z myślnikiem.
Później kombinowałem z innymi, to wychodzi mi "rok-miesiac-dzien" - myślniki są, ale za to kolejność nie ta. Kombinuje, kombinuje ale nie mogę trafić na właściwy, czyli:
dzien-miesiac-rok (separator jako myslnik)
================
EDIT - KONIEC
================
Znalazłem (poszperałem w dokumentacji)
set datestyle to "postgres" <-- "postgres" zamienia na taki format, ktory właśnie oczekuje Chociaż w INSERT INTO mam separator jako kropke, to oczywiście priorytet ma zmienna i zmienna zamienia mi na separator myślnikowy "-".
To chyba tyle, dziękuje za naprowadzenie
========
EDIT - UPDATE
==============
Mała poprawka:
set datestyle "postgres, DMY" <-- to jest prawidłowa zadeklarowana zmienna do wyniku, który chciałem osiągnąć
Ostatnio edytowany przez tomboy (2009-02-06 15:19:48)