1

Temat: czy można tabelę z pgadmin eksportować do pliku (np. excel)

Hej, zupełnie nie znam się na programowaniu, wrzucam tylko tutaj zapytanie mojego wujka, który również nie zna się na programowaniu. Ma on sobie baze użytkowników do pewnej aplikacji. Wszystko było robione przez firmę X, która w tej chwili splajtowała no i generalnie wszystko piz*o na łeb i szyję. Wysłali mu adres, login i hasło do bazy danych, gdzieś w necie wyczytałam, że mogę to otworzyć przez pgadmin. No więc ściągnęłam ten program, wpisałam nazwę, host, login, hasło, połączyłam się z serwerem, znalazłam odpowiednią tabelę na liście "user_profile", wyświetliłam ją sobie, jest tam ileś tysięcy tych użytkowników i chciałam zapytać, czy jest jakaś możliwość, żeby tę tabelę z użytkownikami jakoś sobie zapisać do pliku excel?

2

Odp: czy można tabelę z pgadmin eksportować do pliku (np. excel)

Łączysz się z poziomu PgAdmina do twojej bazy danych. Naciskasz Ctrl+E lub z menu narzędzia wybierasz narzędzie zapytania, pojawi Ci nowe okienko wpisujesz w nie "SELECT * FROM nazwa_tabeli_z_uzytkownikami", po czym z menu zapytanie wybierasz wykonaj do pliku. W nowym okienku wpisujesz nazwę pliku z rozszerzeniem txt i naciskasz OK.

Teraz już wczytujesz plik do excela, który zapyta Cię o kilka rzeczy np czy plik jest rozdzielony separatorami domyślnie jest to znak ";"