1

Temat: duplicate key violates unique constraint on the primary key

Używam frameworka web2py opartego na Pythonie. Wspieram się PostgreSQL. Obecnie utworzyłem strukturę tabeli 'city' (tabela jest pusta) i staram się zaimportować do niej dane z pliku CSV. Przy każdej próbie importu otrzymuje błąd:

duplicate key violates unique constraint 'city_country_key'

Kolumna 'country' jest ustawiona na UNIQUE.

W sieci znalazłem sporo podobnych problemów i jednym z powodów był brak synchronizacji między 'city' a 'city_id_seq'. W moim przypadku jednak najwyraźniej wszystko gra, ponieważ:

A. select max(id) from city; - nic nie zwraca (tabela 'city' jest pusta jak pisałem)
B. select nextval('city_id_seq'); - zwraca liczbę typu integer

a więc wynik B. > wyniku A. Wygląda na to, że wszystko jest w porządku, ale nie jestem pewien. O co może chodzić? Siedzę nad tym importem cały dzień. Czy problem może leżeć w tym, że max(id) z tabeli 'city' jest puste?

Będę wdzięczny za pomoc.

2

Odp: duplicate key violates unique constraint on the primary key

3

Osobiście strzelam w błędne dane źródłowe (tzn. to co ładujesz). Jeśli w tabeli nic nie ma (select count(*) from tabela jest "0"), a import wywala unique violation, to masz nieunikatowe wartości w danych ładowanych.

--
The best thing about modern society is how easy it is to avoid contact with it.

4

5

Tak po mojemy, to ta struktura w pg nie ma sensu. country unique? W sensie możesz mieć tylko jedno miasto w danym kraju?
W mysql'u masz unique na 3 kolumnach: (country, name, region). Czyli jedno miasto o danej nazwie w tym samym regionie w tym samym kraju. Wersja Pg jest zupełnie inna.

--

6

Otóż to, to bez sensu. Potrzebuje więc UNIQUE na dodatkowych 2 kolumnach, zgadza się?

7

wykonaj polecenia
ALTER TABLE city DROP CONSTRAINT city_country_key;
ALTER TABLE city ADD CONSTRAINT city_country_key UNIQUE (name, country, region);

Po wszystkim tabela city nie pozwoli dodać więcej niż jednego miasta w tym samym regionie i państwie

8

nie wiem jak ci odpowiedzieć. zasadniczo tak. ale nie poprzed dołożenie dwóch dodatkowych unique na pozostałych dwóch kolumnach.
poza tym "potrzebuje" - nie wiem czego potrzebujesz. wiem jedynie, ze struktura jaka pokazales z pg, jest inna niz ta z mysqla.

--

9

OK, dam znać, jak znajdę rozwiązanie.

10

@c_michal, sorry, przeoczyłem twój post. A szkoda, po pomógł smile Dzięki!

11

Tak będzie działało ale do czasu smile
Spróbuj zewidencjonować w swojej tabeli dwie miejscowości LIPNO (naprawdę istnieją w Polsce)
- Lipno - (woj. kujawsko-pomorskie, powiat: lipnowski, gm/m: Lipno) nr teryt 040801
- Lipno - (woj. kujawsko-pomorskie, powiat: lipnowski, gm/m: Lipno) nr teryt 040806

12

Hm, a mógłbyś nieco jaśniej, kiedy PRZESTANIE działać? smile

Select znalazł oba Lipna. Wynik:

country | name  | region
---------+-------+--------
PL      | Lipno | 68
PL      | Lipno | 68

13

Jeżeli masz na tabeli klucz unikatowy na kolumny (name, country, region) to nie wprowadzisz dwóch jednakowych wartości dla tych pól (dlatego myślę, że jeden z twoich rekordów jest trochę zmanipulowany np w jednym rekordzie pole name ma wartość "Lipno", a w drugim "Lipno " - spacja na końcu dla postgresa to duża różnica dla człowieka już nie)

PS Ten sam problem dotyczy użycia dużych i małych liter w nazwie dla postgresa to różne wartości - oczywiście są sposoby by sobie z takimi przypadkami radzić ale raczej nie w twoim projekcie (w końcu odwzorowujesz tylko funkcjonalność z już istniejącej bazy na MySQL-u)

14