Temat: nowa instalacja postgresql 9.2.4
Witam.
Do tego czasu jako bazy danych używałme mysql, ale tak zachwalanego postgresa postanowiłem przetestować. Zanistalowałem ze źrodełek wersję 9.2.4 i dodatkowo phppgadmin do ładnego zarządzania bazami.
mam kilka pytań/próśb.
1. Poszukuję dokumentacj, najlepiej po polsku, z podstaw "konsolowego" użytkowania. Oprócz graficznej nakładki, chcę też pracować tekstowo tak jak w mysql. Dodawanie uprawnień itd. takie how to z administracji
2. W mysql mogłem dodać użytkownika, który mógł sie logować tylko z jednego, konkretnego ip, dodatkowo mógł czytać niektóre tabele z bazy a do innych mógł pisać. w mysql załatwiałem to zapytaniem sqlowym. z tego co doczytałem to w postgresie by user mógł się logować z konkretnego ip muszę dopisać do pg_hba.conf i restart serwera. czy restart jest konieczny? może jakoś inaczej się da to zrobić?
3. jak wyświetlić listę procesów? (odpowiednik mysqlowego show processlist). w pgadminie jak klikam na procesy to mam błąd:
Can't connect to server.
...
Błąd SQL:
ERROR: column "procpid" does not exist
LINE 3: WHERE datname='lms' ORDER BY usename, procpid
^
W poleceniu:
SELECT * FROM pg_catalog.pg_stat_activity
WHERE datname='lms' ORDER BY usename, proc
4. nie mogę wyświetlic "przestrzeni tabel"
Błąd SQL:
ERROR: column "spclocation" does not exist
LINE 1: ...pg_catalog.pg_get_userbyid(spcowner) AS spcowner, spclocatio...
^
W poleceniu:
SELECT spcname, pg_catalog.pg_get_userbyid(spcowner) AS spcowner, spclocation,
(SELECT description FROM pg_catalog.pg_shdescription pd WHERE pg_tablespace.oid=pd.objoid) AS spccomment
FROM pg_catalog.pg_tablespace ORDER BY spcname
5. Raporty, nie mogę znaleźć informacji jak to zainstalować. Klikam w phppgadminie "raporty" i mam informację:
Nie utworzyłeś bazy raportów. Instrukcję znajdziesz w pliku INSTALL.
Jak taką bazę utworzyć?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez NiCrAm (2013-05-19 22:31:14)