1

Temat: Połączenie z bazą danych

Witam

1.Chciałbym się dowiedzieć jak zmienić hasło dla użytkownika postgres?
2. Czy jesli mam klienta do bazy danych  to czy mogę realizować jednocześnie dwa połączenia do bazy na użytkowniku postgres?? Gdzie jest parametr który to definiuje??

2

Odp: Połączenie z bazą danych

Ad 2 ilość jednoczesnych połączeń definiuje parametr CONNECTION LIMIT z parametrem X gdzie x=-1 oznacza brak ograniczeń w ilości jednoczesnych połączeń, a X>1 daje ilość jednoczesnych połączeń dla takiego usera
Przykład użycia:
ALTER ROLE login_usera CONNECTION LIMIT X;

Ad 1 Domyślnie hasło usera (bazodanowego) "postgres" jest takie samo jak użytkownika systemu operacyjnego, w którym zainstalowałeś bazę danych. Dlatego proponuję byś nie wykorzystywał tego użytkownika do pracy na bazie , utwórz sobie swój login z opcją supersuser (poniżej odpowiednie polecenie). Szczerze mówiąc nie wiem jakie są konsekwencje zmiany hasła użytkownikowi postgres tylko w bazie danych, ale jeśli pracujesz pod windows-em i zmienisz hasło użytkownikowi tego system postgres to w usługach uruchamiających bazę danych też musisz poprawić to hasło bo inaczej serwer przestanie sam się uruchamiać przy starcie

CREATE ROLE twój_login LOGIN PASSWORD 'twoje hasło' SUPERUSER INHERIT CREATEDB CREATEROLE REPLICATION;