1

Temat: Wyszukiwanie po cudzysłowach

Witam, z góry napiszę, że jestem całkowitym laikiem w sprawach baz. Jedyne co umiem w 'pokrewnych' tematach to zaawansowany Excel, ale bez VB. Piszę na tym forum bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Nawet 'komercyjna' firma robiąca nam dedykowany system nie jest w stanie pomóc.

Otóż potrzebuję stosować w moim systemie wyszukiwanie pełnotekstowe po dokładnych frazach - tzn przeszukiwać tekst w dokumencie (np. w pdf).

Przykładowy tekst w pliku PDF:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Proin nibh augue, suscipit a, scelerisque sed, lacinia in, mi. Cras vel lorem. Etiam pellentesque aliquet tellus.

Chciałbym wyszukiwać tak:
"vel lorem"
i powinien znaleźć tylko plik z frazą zapisaną w takiej kolejności i w takiej odmianie. Czy to możliwe?

Na razie wyszukuję 'tradycyjnie' czyli tak:

lorem & vel

ale to nie daje 100% trafności bo nie zwraca prawidłowej odmiany ani kolejności po sobie.

Sprawa ważna dla mnie. Proszę o podpowiedź. Być może znacie coś co będę mógł podesłać moim dostawcom i wezmą to pod uwagę.

Pozdrawiam:)

Ostatnio edytowany przez jarkke (2011-05-24 12:22:19)

2

Odp: Wyszukiwanie po cudzysłowach

where column like '%vel lorem%'

3

Dziękuję za odpowiedź.

Chodzi o wyszukiwanie przez użytkownika serwisu, który chce znaleźć przykładowy fragment tekstu w pliku (np. pdf, doc). Teraz działa to tak, że każdy taki plik ma wyciągnięty tekst i ten tekst jest indexowany. Użytkownik np. chce znaleźć plik z frazą "inżynieria materiałowa".  I szuka. Wpisuje w wyszukiwarkę frazę, ale ta baza nie pozwala na cudzysłowy w zapytaniach.

Jak to zrobić, aby było to możliwe?

P.S. Tekst lorem itd przykładowo załączyłem.

smile

4

"inżynieria materiałowa".  

5

Problem nadal aktualny.

Otóż wpisuję: "inżynieria materiałowa"
chcąc znaleźć te dwa słowa klucze obok siebie.

Kiedy bowiem wpiszę: inżynieria materiałowa
system znajduje wszystkie wystąpienia tej frazy w całym dokumencie tekstowym, niezależnie czy są obok siebie czy nie.

Czy można to jakoś rozwiązać?

6

By można Ci było pomóc musisz opisać dokładnie problem. Ponieważ nie znamy twojego projektu, a forum dotyczy bazy PostgreSQL musisz pisać po bazodanowemu i tak by każdy Cię zrozumiał, nikt nie zna twojego toku myślenia więc opisz swój projekt dokładnie.
Np tak:
W tabeli pliki znajdują się 3 pola id, nazwa pliku i zawartość pliku w polu typu text, chcę by baza danych wybrała te pliki, które w polu zawartość mają frazę "inżynieria materiałowa". Wtedy można Ci będzie pomóc. A tak po prostu ciężko zrozumieć twój problem.