1

Temat: Zmienne środowiskowe Postgresql 8.3 Windows

Witam mam problem nie wiem jak ustawić zmienną środowiskową odpowiadającą za datę w formacie "European, SQL". Proszę o pomoc w tym temacie i odpowiedź jak to ustawić w Postgresql 8.3 zainstalowanym na Windows XP.

2

Odp: Zmienne środowiskowe Postgresql 8.3 Windows

pewnie masz na mysli

set datestyle to 'sql,european';

z poziomu bazy, ale zmiany beda zachowane tylko na czas trwania sesji.
Jesli chcesz aby zmiany byly na stale dla jakiegos uzytkownika (dopóki ich nie zmienisz) to

alter user nazwa_uzytkownika set datestyle to 'sql,european';

3

A da się dla całej bazy ??

to ustawić na stałe ??

Ostatnio edytowany przez Rady (2008-09-24 20:54:20)

4

Trzeba mieć oczywiscie roota na postgresie. Poszukaj pliku postgresql.conf i tam powinna (nie robilem tego na 8.3, ale mysle ze nic tu nie zmieniali) byc zmienna datestyle ustalajaca domyslna wartosc (jeśli użytkownik nie ustawi inaczej wartość domyślna bedzie obowiazujaca). Po zmianie pliku zrestartuj serwer.

5

Ustawiłem zmienną datestyle = 'SQL, dmy' w postgresql.conf, zresetowałem serwer nawet cały komp, i dalej nie mam pożądanego formatu 24/12/2008 tylko 2008-12-24 tak jak było próbowałem nawet zabawę z zmiennymi w pgAdmin i nic.

6

To cos skopales albo postgres 8.3 tak bardzo rozni sie od 8.2 (przed chwila zrobilem to na 8.2 i smiga).
Moze twoj uzytkownik ma na stale zmienione formatowanie (alter user ...). Sprobuj zresetowac ustawienia uzytkownika

alter user uzytkownik reset datestyle;

i sprawdz jak zachowa sie formatowanie daty.
Formatowanie sprawdzasz z poziomu pgadmina czy psql? Jesli pgadmina to moze on cos nadpisuje, sprawdz jak to wyglada z psql.

7

Z psql wygląda dobrze ale z mojej aplikacji w delphi i pgAdmina wygląda niepoprawnie może to da się gdzieś ustawić w opcjach dla klienta z poziomu serwera ?? Jest może takie ustawienie w plikach konfiguracyjnych postgresa dla klienta ?? W moim kliencie w delphi ustawiam sobie display format na kolumnę ale fajnie by było jakby dało się to już załatwić z poziomu serwera .

Ostatnio edytowany przez Rady (2008-09-24 23:39:02)