Odp: postgresql + ubuntu
Tutek średni proponuje na przyszłośc korzystać z oficjalnej dokumentacji na postgresql.org
Przede wszytskim sprawdź czy na pewno ustawiłeś i odhaszowałeś
listen_address='*'
jaki jest port nasłuchiwania, standardowy 5432?
czy po zmianie plikówkonfiguracyjnych zrestartowałeś serwer?
pokaż zawartość swojego pliku pg_hba.conf (tylko linijki bez haszy na początku)
Witam, nie będę tworzył nowego wątku, bo też chodzi o konfigurację postgresql na ubuntu.
To już drugie podejście do konfiguracji, więc być może są jakieś pliki konfiguracyjne już ustawione i by może hasła stare są aktywne, bo mój problem jest taki, że nie znam hasła, dzięki któremu mogę stworzyć nowego użytkownika bazy. Robię tak:
> su postgres
(loguję sią na użytkownika - tu znam hasło)
> createuser nazwa_uzytkownika
po pytaniach apropos uprawnień prosi o wpisanie hasła i po wpisaniu któregokolwiek możliwego wypisuje komunikat:
createuser: could not connect to database postgres: KATASTROFALNY: password authentication failed for user "postgres"
podobny błąd, czyli:
postgres: KATASTROFALNY: password authentication failed for user "postgres"
wyskakuje jeszcze w kilku miejscach prób konfiguracji postgresa, np. przy komendzie:
> sudo -u postgres psql postgres
pyta o to hasło
(Ubuntu 8.04 | PostgreSQL 8.3)
Sprawdź zawartośc pliku pg_hba.conf, odszukaj linijki bez # na poczatku i sprawdź co mają w ostatnich kolumnach. Jeśli mają coś w stylu md5 lub password to zmień na trust i zrestartuj serwer. Nie powinien wiecej pytac o haslo.
no i minęło trochę czasu a ja ciągle mam pytania:
postgres@orion:/home/bartek$ createuser bartek
Shall the new role be a superuser? (y/n) y
createuser: could not connect to database postgres: could not connect to server: No such file or directory
Is the server running locally and accepting
connections on Unix domain socket "/var/run/postgresql/.s.PGSQL.5432"?
czyżby postgres nie zadziałał? zainstalowałem go przed chwilą, a on jakby nieżywy..
mógłby ktoś pomóc?
a uruchomiłeś go? co mówi
pg_ctl status
nie mam pg_ctl
mam pg_ctlcluster
--
(i tak w ogóle mogę mieć jakieś braki w programach lub plikach, więc trzeba będzie kopiować z innego systemu pewnie)
Ostatnio edytowany przez kobylecki (2008-09-16 20:11:20)
to jak ty zainstalowales postgresa jak nie masz pg_ctl? Co to za postgres? Jak go instalowales?
Co zwraca
ps aux | grep post
zwraca:
bartek 10618 0.0 0.1 3008 780 pts/0 S+ 20:21 0:00 grep post
a instalowałem go chyba dzisięc razy, ostatnia metoda to usunięcie pakietów postgres* i polecenie
apt-get install --yes posgresql
no to jasne postgres nie chodzi. A zrobiles cluster bazy po instalacji postgresa? (czy sam sie zrobil?)
instalacja przebiegla pomyslnie?, zadnych bledow? gdzie sa pliki konfiguracyjne postgresa
find / -name pg_hba.conf 2>/dev/null
find / -name postgresql.conf 2>/dev/null
instalacja przebiegła pomyślnie, clustera nie robiłem i widocznie przy instalacji się nie zrobił (chociaż 2h temu przeprowadziłem taką samą instalację na innym, czystym(pod względem postgresa wcześniej) komputerze, tam cluster był od razu zrobiony)
no i find plików nie znalazł
no to cos sie skopalo. Wez jak prawdziwy linuksowiec zainstaluj sobie postgresa ze zrodel.