1

Temat: Serwer padł

Cześć,

mam taki problem i póki co nigdzie w internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Ot, robiłem backup bazy, użyłem sobie w tym celu pgAdmin III. pg_dump się uruchomił i mielił.
Nie dawał jednak oznak życia, więc wyłączyłem proces, spróbowałem jeszcze raz, bez skutku, więc znów
zakończyłem proces.
Po restarcie komputera okazało się, że aplikacja pg_dump ma 0b, w ogóle przestała istnieć, co więcej jeszcze sporo plików
diabli wzięli. Zainstalowałem nową instancję serwera i chciałbym teraz przenieść dane ze starego na nowy. Nie z pliku tar, tylko
fizycznie pliki. Bo backupu w końcu nie udało mi się zrobić hmm
Istnieje jakaś możliwość?

Pozdrawiam,
Tomek

2

Odp: Serwer padł

Jak rozumiem pliki 'fizyczne' zostały. Czy po zainstalowaniu serwera nie wystarczy wskazac PGDATA na stary klaster?

3

Przy instalacji też nie było prosto.

W starej instancji miałem login X i hasło Y. Postanowiłem zainstalować jeszcze raz, tę samą wersję serwera, do katalogu, w którym była poprzednia.
(katalog data został). W trakcie instalacji podałem login i hasło na cluster, ale wówczas pojawiła się informacja, że takowy w tym katalogu już istnieje, więc
nie można zrobić nowego, ale nie trzeba zakładać clustra. Tak więc, nie założyłem clustra, instalacja się zakończyła, jednak nie mogę zalogować się do bazy.

Co gorsza, w między czasie zainstalowałem jeszcze nowsza wersję serwera, potem ją odinstalowałem, jakieś pliki znów zostały. Potem zainstalowałem wcześniejszą (8.2.7),
i w momencie próby uruchomienia pojawia się komunikat o próbie użycia leap seconds, których postgre nie obsługuje.

Generalnie trochę nakombinowałem i nie wiem, jak to odkręcić. Przywracanie systemu nic nie dało.
To co jeszcze próbowałem - to instalacja serwera w innym katalogu, dokładnie z takim samym loginem i hasłem superusera jak zepsuta instancja, a potem przekopiowałem
katalog data. Jednak to spowodowało, że już nie udało mi się podłączyć do serwera hmm

Teraz pewnie namieszałem jeszcze bardziej, ale coś takiego stało się po raz pierwszy.

4

??...  jak skonczylem czytac co napisales to zapomnialem co bylo na poczatku smile.
To moze troche prosciej:
1) zainstalowales serwer?
2) wskaz zmienna PGDATA na stary klaster (ten ktory backupowales)
3) uruchom serwer
4) dziala?, czy czegos nie mozesz zrobic?

Ostatnio edytowany przez rski (2008-04-10 11:39:33)

5

Tak, serwer zainstalowalem.
Ustawilem zmienna data_directory na 'Dysk:/sciezka/do/katalogu/data/'
I odpalilem... Ale niestety serwer sie nie uruchomil.

Zmienilem te sciezke w rejestrze, po parametrze -D.

---------------------------------------------

Przy starcie pojawia sie komunikat, ze usluga zostala uruchomiona, ale potem natychmiast zatrzymala sie.

Ostatnio edytowany przez Lucky (2008-04-10 15:50:09)

6

A cos wiecej, jakies logi. Zakladam niestety ze uzywasz postgresa na windzie?

7

Tak, napisalem to w tym slowotoku wink

Niestety postgres sam zadnych logow nie wyprodukowal.
Jedyne jakie mam, to z dziennika zdarzen windows.

Gdy serwer wstawal, ale ostatecznie padal, pojawial sie nie blad, tylko notice takiej tresci:
"
System Windows zapisał rejestr użytkownika MOJSERWER\Ja, kiedy aplikacja lub usługa nadal użytkowała rejestr podczas wylogowania. Pamięć używana przez rejestr użytkownika nie została zwolniona. Rejestr zostanie zwolniony, kiedy nie będzie używany.
Najczęstszą tego przyczyną są usługi uruchamiane z konta użytkownika. Próbuj skonfigurować te usługi, aby były uruchamiane z konta LocalService lub NetworkService.
"

Wczesniej pojawialo sie "FATAL:  unrecognized configuration parameter "redirect_stderr""
i "FATAL:  database files are incompatible with server
DETAIL:  The data directory was initialized by PostgreSQL version 8.2, which is not compatible with this version 8.3.0."

Gdy pojawil sie powyzszy blad uznalem, ze moze ma racje, zainstaluje 8.2. Zainstalowalem i postapilem jak poprzednio, tj. zmienilem sciezke do danych. Tez wiecej nie wstal.

Coz, nie wiem, co sie stalo. Przejrzalem dzisiaj dziesiatki wpisow na forach, jedni proponowali wgranie noweg serwera i nadpisanie plikow z katalogu DATA, Pan proponowal zmiane sciezki dostepu. W obu przypadkach, serwer wiecej nie chcial sie podniesc. Byc moze jednak, pomimo faktu posiadania 'fizycznie' plikow, sa one rowniez uszkodzone hmm Nie jestem w stanie tego sprawdzic.
Szczesliwie mialem gdzies jakies stare backupy, sprzed kilku tygodni, czeka mnie sporo pracy wink

Dziekuje za pomoc mimo wszytsko.

8

Pod tym względem MySQL bije na głowę PostgreSQLa, tam wystarczy katalog przenieść do DATA i wszystko działa.
W postgresie tej opcji brakuje gdyż tworzy sobie we własnej bazie i wpisach numerki katalogów, które dalej sa odpowiedzialne za działanie baz danych zawartych w tych katalogach.
według mnie numeracja ta musi się zgadzać z zapisami w bazie postgresa w DATA czyli:
numer OID bazy odpowiada nazwie katalogu zawartego w katalogu z bazami .\DATA\base\OID

aby to naprawić należy utworzyć bazę o identycznej nazwie i pobrać numer OID nowo utworzonej bazy.
dalej należy wejść do katalogu i nadpisać wszystkie pliki ze starego katalogu z bazą.

9

Nie no bez jaj, pokaz mi porzadny serwer uzywany przez duze firmy, w ktorym wystarczy przeniesc pliki i wszystko dziala. Sprobuj zrobic cos takiego w oraclu. Po to sa backupy aby moc m.in. przenosic bazy.

10

W zasadzie to tak każdy serwer tak działa może z wyjątkiem MySQL. Dla amatorów jak znalazł.
Ja korzystam z PostgreSQL i jestem z niego zadowolony kopię bazy wykonuje za mnie program z przywróceniem też nie ma problemu. Mogliby poprawić replikację i automatykę Backupów.