Temat: PSQL
Witajcie, potrzebuję pomocy z psql, nie znam sie na tym w ogóle. Muszę zrobić na zajęcia jakiś diagram encji i create table i zapytania do tego.
Poniżej przesyłam tabelki, które już sama zrobiłam, ale w ogóle nie wiem czy są dobrze i zapytania, które musze wyklikac w tym. Może ktoś mi pomóc? To pilna sprawa a muszę zrobić to do niedzieli.
create table pracownik (pesel numeric(11) primary key, imie varchar(15)not null, nazwisko varchar(30)not null, rodzaj_zatrudnienia varchar (15) not null);
create table umowa(id numeric(3) primary key,status_pracownika varchar(15)not null);
create table makijazystka(id char(3)primary key,pesel numeric(11) not null,nr_kursu char(15)not null,ulica varchar(40)not null,miasto varchar(40)not null,kod_pocztowy varchar(6)not null, pensja numeric(4)not null);
create table fryzjerka(id char(3)primary key,pesel numeric(11) not null,nr_kursu char(15)not null,ulica varchar(40)not null,miasto varchar(40)not null,kod_poctowy varchar(6)not null, pensja numeric(4)not null);
create table makijaz(id numeric(10)primary key,usluga_m varchar(5)not null);
create table fryzura(id numeric (10)primary key, usluga_f varchar (5)not null);
create table rachunek(id numeric(3) primary key,rodzaj_uslugi varchar(20)not null, id_klient numeric(10)not null, data date,cena numeric(3)not null, rabat numeric(3));
create table klient(id numeric(10)primary key, pesel numeric(11),imie varchar (20)not null, nazwisko varchar(40)not null);
create table rabat (id numeric(3)primary key, id_klient numeric(10) not null, liczba_wizyt numeric(10)not null);
create table usluga(id numeric(3),nazwa varchar(42),cena numeric(15));
zapytania:
(1) Listę pracowników wraz z sumą kwot za wykonane przez nich usługi od
początku roku.
(2) Listę rabatów wg ilości klientów z nich korzystających.
(3) Listę klientów uporządkowaną wg kwoty za wykonane dla nich usługi, ale
tylko tych, którzy skorzystali z usług przynajmniej dwukrotnie.
(4) Usługi wykonane dla wybranego klienta.
Czy ktoś może mi napisać dokładnie jak to zrobić.
Proszę o pomoc, blagam wręcz.
POMÓŻCIE PROSZĘ.