1

Temat: Działanie Postgresql

Witam. Nie używam postgresql, ale w związku z tym iż muszę ułożyć o nim prezentacje do szkoły, chciałbym się cokolwiek o nim dowiedzieć. Prosiłbym o wytłumaczenie w przystępny sposób:
1. jak to w ogóle działa? (w sensie o co chodzi w tym łączeniu się z serwerem(?))
2. cóż to są relacyjne bazy danych
3. co to są klauzule i funkcje, i jak to sie ma jedno do drugiego. jakieś przykłady może?

zaznaczam, że jestem kompletnym żółtodziobem i nie interesuje sie informatyką a już w szczególności bazami danych. Dlatego odsyłanie mnie do innych stron z google nie bedzie dla mnie pomocne, ponieważ szukam już od 2h i coś niecoś znalazłem, szkoda tylko że nic z tego nie rozumiem. I prezentacje mam niby zrobioną, z tym że chciałbym oprócz oceny coś wiedzieć. Proszę o pomoc (łopatologiczną)

Ostatnio edytowany przez oppa (2010-12-05 19:05:20)

2

Odp: Działanie Postgresql

3

nie mam pojęcia jakie klauzule, mam w poleceniu opisać funkcje i klauzule do nich. Co do szkół to tak się składa że ani nie używamy żadnego podręcznika na informatyce, ani nawet nie mielismy 1 lekcji choćby na ten temat. programujemy w c++ a tu nagle taki temat prezentacji wyskoczył. i co zrobić? pomyślałem, że to forum i ten dział to dobre miejsce na dopytanie się w tej materii.

4