Temat: pobranie nazw kolumn z tabeli
czy jest jakaś możliwość aby w postgresie pobrać nazwy kolumn które zaczynają się na przykładowo "band", czyli aby wyświetliło mi nazy kolumn "banda" , "bandcorr", itp.
PostgreSQL to najbardziej zaawansowany system relacyjnych baz danych Open Source.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy jest jakaś możliwość aby w postgresie pobrać nazwy kolumn które zaczynają się na przykładowo "band", czyli aby wyświetliło mi nazy kolumn "banda" , "bandcorr", itp.
Szkoda że nie używasz google'a, takie pytania trochę wstyd zadawać na forum.
select column_name from information_schema.columns where column_name like 'band%'
(nie mam pod ręką postgresa więc nie sprawdziłem składni ale chyba nie ma literówek w zapytaniu)
widzisz googlowałem trochę, i właśnie nie dostałem odpowiedzi,
dzięki za zainteresowanie, ale powiedz mi czy to zapytanie przeszukuje mi konkretna tabelę?? bo widzisz, robię projekt, i tam muszę pobrać właśnie nazwy kolumn z tabeli 'sample', i to jest ten mankament, którego nie znalazłem w google;), masz jeszcze jakiś pomysł??
udało się, do zamknięcia temat:D
Ostatnio edytowany przez krystian1db (2010-12-05 00:10:41)
select column_name from information_schema.columns where column_name like 'band% and table_name='sample'
a wiesz może dlaczego zapytanie które podałeś, nie działa w hibernate:>??
ciągle wyrzuca mi sqlgrammarexception, mimo że w pgAdmin zapytanie działa prawidłowo??
No niestety na hibernacie się nie znam
Posty [ 6 ]
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.007 sekund, wykonano 10 zapytań ]