Temat: Bezpieczeństwo w PostgreSQL
Witam serdecznie,
czy jest szansa otrzymać informacje na temat sposobów zabezpieczeń dla tego silnika bazodanowego?
Jakieś publikacje?
W dokumentacji nie znalazłem takiego wątku.
Pozdrawiam i dzięki z góry.
PostgreSQL to najbardziej zaawansowany system relacyjnych baz danych Open Source.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam serdecznie,
czy jest szansa otrzymać informacje na temat sposobów zabezpieczeń dla tego silnika bazodanowego?
Jakieś publikacje?
W dokumentacji nie znalazłem takiego wątku.
Pozdrawiam i dzięki z góry.
Dzięki rski,
nie mam przykładu zadnego do zabezpieczenia, ale właśnie o cos takiego mi chodziło, czyli autentykacja osób logujących sie, kanały SSH, i dowiedzieć sie jakie inne zabezpieczenia są stosowane w PostgreSQL, czy sa jakies systemy monitorujące polityki bezpieczeństwa itd...
O niczym takim nie słyszałem. Ale jeśli o konfigurację dostępu do bazy to głównie robi się to za pomocą jednego pliku pg_hba.conf (no i jeszcze mozna z poziomu bazy konfigurować dostęp GRANT CONNECT, lub REVOKE CONECT) więc nie za bardzo wiem czy jest jakiś sens pisania tool'a który będzie analizował jeden plik, który i tak nie jest pewnie duży.
Inna rzecz to monitorowanie uprawnień do tabel/funkcji itp. Ale tu też można to załatwić prostymi poleceniami SQL.
Posty [ 4 ]
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.006 sekund, wykonano 10 zapytań ]