1

Temat: PostgreSQL, PostGIS, QGIS i polska czcionka

Witam

Nie jestem zbyt obeznany z bazami danych, a mam pewien problem związany z konkretnym wdrożeniem.
Na komputerze z Linuksem mam postawioną bazę PostgreSQL z nakładką PostGIS. Baza kodowana jest w UTF8 - tak pokazuje mi przynajmniej PGAdmin.
Za pomocą programu gisowego QGIS przesyłam do bazy dane wektorowe. QGIS zainstalowany jest na WidowsXP.
Problem polega na tym, że w przesłanych do bazy danych znikają polskie znaki. I to nie w każdym przypadku. Jeżeli prześlę jeden rekord to polska czcionka jest zachowana (tak samo jeżeli jest to więcej rekordów, ale słowa z polskimi znakami są w każdym rekordzie takie same). Jeżeli jest to jednak kilka rekordów, z różnymi wpisami zawierającymi polskie znaki powstają "krzaki".
Co może być powodem takiego zachowania? Podejrzewam, że należy zmienić jakieś ustawienia w bazie danych.

2

Odp: PostgreSQL, PostGIS, QGIS i polska czcionka

Nadal nie rozwiązałem powyższego problemu, ale zauważyłem następującą prawidłowość:
- jeżeli do bazy zapisuję (z QuantumGISa) jeden rekord to polskie znaki są zachowane w bazie
- jeżeli zapisuję kilka rekordów, ale z tymi samymi wpisami (np w polu nazwa dla wszystkich rekordów mam 'łąka') to polskie litery są zachowane
- jeżeli zapisuję kilka rekordów z polskimi znakami (np. w polach nazwa mam "łąka" i "żbik") to polskie litery zostają zgubione i do bazy zostają wpisane "krzaczki"
Wyglada to, jakby baza z automatu próbowała rozpoznać kodowanie i przy kilku różnych rekordach jej się to nie udaje.