Temat: Baza w katalogu i uprawnienia
Witam,
chciałbym zrobić coś takiego, aby każda tworzona baza była w innym katalogu. Wstępnie wymyśliłem że przed stworzeniem bazy będzie tworzony tablespace w określonej lokalizacji a baza będzie podpinana pod niego - za bardzo się nie znam, ale tak wydedukowałem :-)
Problem pojawia się w momencie tworzenia tablespacea - dostaję komunikat o braku uprawnień do wskazanego katalogu. I teraz tak:
* zapytanie jest robione przez użytkownika postgres, jeżeli właścicielem katalogu jest ten użytkownik to nie ma problemu
* jeżeli właścicielem katalogu jest inny użytkownik a postgres należy do grupy która ma uprawnienia do zapisu do tego katalogu to niestety nie działa...
* jeżeli zaloguję się do Postgresa jako uzytkownik-właściciel katalogu to również brak uprawnień (znaczy użytkownik postgres _zawsze_ jest autorem zapytań, bez względu na jakiego usera jestem zalogowany?). Dodam że zrobiłem mapowanie użytkownika z bazy na użytkownika systemowego.
Zasadnicze pytanie więc brzmi czy da się zrobić tak żeby zapytanie było wykonywane z konta systemowego innego niż postgres?
Baza w wersji 8.4 stoi na Ubuntu 10.04.
Uff...mam nadzieję że nie zagmatwałem opisu :-)
pozdrawiam
Piotr.