Temat: Procedura serwisowania bazy w aplikacji trybu online
zamieszczam w tym dziale gdyż problem jest chwilowo czysto teoretyczny (aplikacja jeszcze nie działa) ale jestem na etapie planowania architektury.
Otóż chciałbym uzyskać funcjonalność którą czasem widać w sklepie internetowym pewnej firmy Ko...nik .pl
Otóż jak sklep "muli" dostaje się komunikat iż "proszę o powrócenie za parę minut gdyż baza jest serwisowana"
Moje pytanie :
czy w postgresie da się zastopować bazę w taki sposób by dokonać reindeksacji i czyszczenia i jednocześnie powiadomić aplikację iż baza ma tryb serwisowy? czy taki tryb istnieje w postrgresie?
Myślałem by po prostu zablokować tabele do odczytu dla danego użytkownika (użytkowników trzymam w aplikacji a nie w bazie) ,a z poziomu dbadmina wykonać skrypt czyszczący.
Nie mam także pomysłu na to w jaki sposób automatycznie sprawdzić iż baza zaczyna mulić?
---- odpalać zapytanie które zwracało by czas wykonania ?? - jeśli byłby większy niż założony X wtedy baza/tabele byłyby blokowane a nastepnie wykonywane czyszczenie(lub inne operacje optymalizujące) itp.
za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.