1

Temat: Problem z instalacją

Witam.
Jestem pokerzystą i PostgreSQL jest mi niezbednie potrzebna do uruchomienia programu dla pokerzystow Poker Tracker. Niestety pod koniec instalacji bazy PostgreSQL wyskakuje mi błąd.  Mialem wczesniej zainstalowana baze wraz z innym programem pokerowym ale zdecydowalem sie kupic Poker Trackera bo to taki mercedes wsrod programow do pokera. Poradzono mi bym usunol cala poprzednia baze wraz z tamtym badziewnym programem i na nowo posadzil Poker Trackera z nowym PostgreSQL.  Niestety walcze juz z tym 3 dzien bez skutku. Mam Viste i od razu zaznaczam ze pliki z rejestru czyli pozostalosci po instalacji usuwam programem CCleaner.
Mam nadzieje ze ktos z Was mi pomoze

2

Odp: Problem z instalacją

3

teraz  na poczatku instalacji wyskakuje mi ramka Configure PostgreSQL
Server: localhost , Database User :postgres , Port : 5432 Password: pusta ramka (wpisuje postgres)
naciskam connect i ramka z bledem informuje:
Unable to connect to this database. Please check the configuration

4

5

w zasadzie to instaluje Poker Trackera i to on chyba chce sie podpiac do PostgreSQL.
Na dole tej ramki jest taki niebieski link : Need PostgreSQL Installed?  Click Here!
Podejrzewam ze chodzi o instalacje samej bazy. Wciskam to i mam ramke error:
Please use the main MSI file to install PostgreSQL

6

Panel_sterowania->Narzędzia administracyjne->Usługi_Składowe->Usługi_Lokalne->Kolumna Nazwa(Instalator Windows)->PrawyWłaściwości->Typ Uruchamiania->Ręczny lub Automatyczny

Jeszcze raz zrobić instalacje. Daj znać czy pomogło.

Ostatnio edytowany przez woziu (2010-02-11 22:51:24)

7

8

@woziu
nie mam w panelu nazwy Uslugi_Skladowe tylko Uslugi. Jak go wcisne to znalazlem Instalator Windows ale jest on juz ustawiony na ręczny

@rski
jak uzyc plik MSI? gdzie go znalesc i co to wlasciwie oznacza? Pewnie to glupie pytania ale kompletnie nie znam sie na informatyce

dzieki za pomoc i za Wasz czas smile

9

10

rski
dzieki za linka. teraz wrocila ta stara sprawa o ktorej pisalem na samym poczatku czyli blad pod koniec instalacji. Wywalilo mi ramke:
Warning : Problem running post-install step. Installation may not complete correctly. The database cluster initialisation failed.

Co dalej?

11

12

słaby trochę ten komunikat błędu. Zostawia to cos jakies logi podczas instalacji. Ewentualnie sprawdz czy jest cos w dzienniku zdarzeń windowsa.

13

woziu
mam pobrac ten plik bo moglem go usunac?

rski
gdzie znalesc dziennik zdarzen windowsa?

14

Dziennik zdarzeń = Event Viewer. Szukaj go w jakichś narzędziach administracyjnych, lub w konsoli mmc

15

16

Link dotyczył pliku MSI. Jeśli nie masz już takiego błędu nie instaluj pliku MSI.
Panel Sterowania->Narzędzia Administracyjne->Podgląd Zdarzeń->Aplikacje

17

dzieki za dotychczasowa pomoc. Po 3 dniach stracilem nadzieje ze uda mi sie to zainstalowac. Bez formata sie nie obejdzie

18

Narzędzia_Administracyjne->Zarządzanie_komputerem->UżytkownicyGrupyLokalne->Użytkownicy->Sławek(Domysły)->PrawyWłaściwości->
(Karta)CzłonekGrupy->Czy jesteś w grupie Administratorzy?

Musisz być w grupie administratorzy!

Jeśli miałeś wcześniej PostgreSQL  możesz mieć użytkownika postgres -> usuń go.
Usuń wszystkie katalogi z wcześniejszą instalacją.
Jeszcze raz przeprowadź instalację.

19

witam. Dzis 4 dzien walki o instalacje bazy big_smile

@woziu
jestem administratorem swojego kompa i nie mam zadnych kont innych uzytkownikow

Jak macie jeszcze jakies pomysly to bede tu do okolo 22.30

Ostatnio edytowany przez natraj (2010-02-12 21:41:11)

20