Odp: Jak się to instaluje PostgeeSQL
Dwa pierwsze pliki to źródła postgresa spakowane innymi metodami, dwa pozosłe to checksumy.
Powiedzmy, ze chcemu zainstalowac postgresa z pliku postgresql-8.3.1.tar.bz2
1. rozpakowujemy plik
tar xjvf postgresql-8.3.1.tar.bz2
2. pewnie powstal katalog o nazwie postgresql-8.3.1, wchodzimy do niego
3. sprawdzamy, czy komputer spelnia wszystkei wymogi aby zainstalowac baze, np czy masz zainstalowane wszystkie potrzebne pakiety
./configure
4. Jeśli ./configure przeszedl bez zarzutow mozemy przejsc do kompilacji (jesli byly bledy tzn ze bedziesz musial doinstalowac jakies pakiety)
kompilujemy poleceniem
make
5. i juz tylko instalacja
make install
I zainstalowane, wszystkie polcenia pewnie bedziesz robil z root'a ale potem i tak proponuje zrobic uzytkownika postgres i uczynic go wlascicielem katalogu z postgresem, prawdopodobnie bedzie to katalog /usr/local/pgsql ale moge sie mylic bo na slacku jeszcze nie instalowalem.
Ostatnio edytowany przez rski (2008-05-28 08:20:41)
Dziękuje za szybką odpowiedź ale już natrafiłem na problemy:
Po wpisaniu linijki odpowiedzialnej za rozpakowanie pliku
tar xjvf postgresql-8.3.1.tar.bz2
System po prostu przeszedł do następnej linijki kursor zaczął migać i tak mi migał kilka godzin tzn. nie rozpakował niczego ani nie zrobił żadnej struktury katalogowej.
Wypakowywałem pliki do katalogu /usr/local/pgsql jako root (chyba posiadając prawa odczytu zapisu i wykonania dla tego katalogu)
To spróbuj z drugimi źródłami
tar xzvf postgres.....tar.gz
Jak masz X to możesz sobie to rozpakowac myszką (prawy przycisk i powinno byc cos w stylu rozpakuj)
Udało mi się wypakować pliki (fakt pod prawym klawiszem myszy miałem opcję Extract To...) przeszedłem do kolejnego etapu (uruchomiłem konsolę przeszedłem do katalogu do którego wypakowałem pliki i wpisałem ./configure) po około minucie miałem znów do dyspozycji "migający kursor" (nie dostałem żadnego komunikatu w stylu Error).
po czym przystąpiłem do etapu kompilacji. wpisałem make ... i od wczoraj od godziny 11 do dziś dnia kompilacja nadal trwa. W związku z powyższym mam dwa pytania:
1. Jak długo trwa kompilacja?
2. Po czym dokładnie można poznać że sprawdzanie wymogów komputera do instalacji jest prawidłowe (jakie komunikaty błędów może wyświetlić polecenie ./configure)?
Dziękuję za okazaną już pomoc i liczę na dalszą
Edit:
Właśnie skończyła się u mnie kompilacja (po około 20 godzinach) i wyskoczył mi komunikat Error 1.
Wpisałem ponownie ./configure i wyświetlił mi się komunikat ... librrary 'zlib' is to old ... znalazłem nową wersję tej biblioteki i chciałem ją podmienić ... ale po ponownym wpisaniu ./configure tym razem nie dostałem żadnych błędów. i znów wpisałem make.
Ostatnio edytowany przez kicaj (2008-05-30 08:31:31)
Kompilacja zazwyczaj liczy sie w minutach nie w godzinach. Nie jest to normalne że trwało to 20 godzin. Albo sprzęt na którym masz uruchomiony system jest bardzo słaby, albo brakuje RAM. Teraz troche nie na temat, ale jeśli masz możliwość wyboru systemu, to polecałbym jakiś system prostszy w obsłudze (właściwie to bardziej zautomatyzowany) niż slackware, np. debian, ubuntu albo fedora. Instalacja postgresa robi się tam przez apt-get install postgresql.
Niestety nie mam możliwości wyboru systemu (ewentualnie mogę zmieniać jedynie wersje Slackwera).
Wymieniłem sprzęt na nieco nowszy i udało mi się zainstalować Slackware Linux 12.1 oraz postgresql w wersji 8.3.1. Przypuszczam również że przyczyną niepowodzeń wcześniejszych niepowodzeń instalacyjnych było brak obsługi SMP w moim systemie.
I mam dalsze pytania odnośnie postgresql. Chcę aby postgresql startował automatycznie z systemem. Jakie komendy muszę dodać do plików startowych? (Ewentualnie gdzie i jakie są to pliki startowe)