Temat: PGadmin III
Witam ktoś może mi pomóc w obsłudze PGADMIN III? Mam kilka problemów z obsługą tego programu. Czytam ten tutorial, ale u mnie jest zupełnie inaczej niż tam piszą, przynajmniej mam takie wrażenie. Bardzo proszę o pomoc.
PostgreSQL to najbardziej zaawansowany system relacyjnych baz danych Open Source.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam ktoś może mi pomóc w obsłudze PGADMIN III? Mam kilka problemów z obsługą tego programu. Czytam ten tutorial, ale u mnie jest zupełnie inaczej niż tam piszą, przynajmniej mam takie wrażenie. Bardzo proszę o pomoc.
Może przedstaw, z czym masz problemy?
Przede wszystkim jak włączyć edytor sql? Bo ja potrafię stworzyć bazę danych w sposób taki, że wciskam prawym i "Nowa baza danych", zrobię jakieś dwie tabele, ale nie potrafię wstawić do nich rekordów. I teraz tak raz zaznaczyłem jakąś tam swoją bazę danych i wcisnąłem tą ikonkę z napisem sql i ołówkiem. I otworzyło się np Querry - mydb na postgres.... i jak wykasuję wszystko co tam jest napisane i napisze "CREATE DATABASE "nazwa" i najpierw nacisnę te zielone "play" a po tem zresetuję serwer to utworzy mi tą bazę danych, ale jak dopiszę CREATE TABLE nazwa2 i zrobię to samo to mi krzyczy, że występuje jakiś tam bład np. taki
ERROR: syntax error at end of input
LINE 11: CREATE TABLE mytable
^
********** Błąd **********
ERROR: syntax error at end of input
Stan SQL:42601
i tak naprawdę nie wiem jak mam obsługiwać tego pgadmina bo w tutorialu piszą jedno, a u mnie jest zupełnie co innego.
A jak odpalam SQL Shell(psql) i jak powiedzmy zaloguję się na to. To co bym nie wpisał to i tak mi nic nie wyskoczy i wygląda to mniej więcej tak:
postgres =# (i załużmy, że wpiszę tutaj CREATE DATABASE nazwa - tak naprawdę nie wiem czy to dobrze robię)
to pojawia mi się
posrgres-# i nic więcej co bym nie wpisał to zawsze pojawi mi się "postgres-#"
a i jeszcze pojawia się taki komunikat ale to zaraz po "zalogowaniu":
WARNING: Console code page<852> differs from Windows code page (1250) 8-bit characters might not work correctly. See psql reference page "Notes for windows users"for detailas
I coś chyba jest nie halo
Bo chcę stworzyć bazę danych i wykorzystać ją w programie napisanym w javie (wiem, że muszę mieć sterownik JDBC), ale nie potrafię zrobić tej bazy danych, bo nawet nie wiem gdzie one się zapisują;/ o ile się gdzieś zapisują.
I mniej więcej z tym mam problem. A biorąc pod uwagę to, że jestem początkującym to mam problem ze wszystkim.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez droicyn (2009-11-10 23:28:44)
create table mytable();
ok dzięki dziś posiedzę nad tym jeszcze. Pozdrawiam i dzięki. Jak będę miał jakieś problemy to będę pisał
Mam pytanie jak stworzyłem tabele to gdzie mam ich potem szukać? I jak do nich dorzucić jakieś dane?
Posty [ 7 ]
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.007 sekund, wykonano 10 zapytań ]