1

Temat: Początki z PostgreSQL

Witam zielony z baz danych, miałem na 3 roku ale olałem to i niestety teraz żałuję. Ale przejdźmy do sedna sprawy. Piszę program w javie do obsługi sprzedaży w sklepie, który ma mieć jakąś bazę danych. Bo np będę chciał wiedzieć ile mam czego jeszcze w sklepie bez konieczności liczenia tego na magazynie czy na półce. Po prostu każdą sprzedaż chce mieć zapisaną na jaką kwotę co i ile tego produktu się sprzedało, który pracownik sprzedał na jaką kwotę w konkretny dzień(zmianie). I mam zainstalowany już postrgesql, ale nie wiem jak mam tworzyć w nim swoją bazę danych. Może ktoś mi podać jakiś dobry kurs nie koniecznie po polsku, ale dobrze by było też mieć jakiś konkretny kurs polski. Bo tak naprawdę nie wiem jak się do tego zabrać. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Droicyn.

2

Odp: Początki z PostgreSQL

Jaka wersja postgresa? Na jakim systemie operacyjnym.
Najlepszy manual znajdziesz na postgresql.org.
Jak nie chcesz sie za duzo użerać z sql i konfiguracja to zainstaluj sobie jakiegos graficznego managera np: pgadmin3 lub navicat.

Ostatnio edytowany przez rski (2009-11-06 18:47:39)

3

Ściągnąłem wersję 8.4.1.1 na windowsie XP pro z SP2. Mam tego pgadmin3. A gdybym chciał na później troszkę się po użerać z SQL'em? To co byś poradził?

4

Manual na postgresql.prg. Niestety nie jest to tutorial, tylko dokumentacja.
W sumie nie znam jakichś tutoriali do SQL bo z nich nie korzystalem ale prawdopodobnie w googlach znajdziesz tego mnóstwo.
Jest też kilka książek do postgresa mniej lub bardziej udanych. Ale nie jestem przekonany czy warto wydawac kase?
Zawsze tez mozesz zapytac na forum. Na pewno ktos odpowie. Na poczatek proponuje pgadmina, zeby sie oswoić z postgresem.

5

Znalazłem na stronie ten manual. Przejrzę go może będzie coś ciekawego. Są tutoriale, ale jak szukam to wszystko jest opisane jak robić na linuxie a nie na windzie, ale jeszcze poszukam może coś znajdę ciekawego. Mam zainstalowanego tego pgadmina. Ale jak coś masz ciekawego to możesz dać link. Dzięki i pozdrawiam. A i jeszcze jedno jak projektujecie swoje bazy danych to używacie UML'a? O ile dobrze pamiętam to chyba ten program.

Ostatnio edytowany przez droicyn (2009-11-06 20:28:30)

6

ERD lepszy do baz danych ;]

Pozdrawiam
Pawel Socha

7

A jest jakiś tutorial do pgadmina? Może ktoś zna coś dobrego? Bo tak naprawdę nie wiem jak zacząć tworzyć tą swoją bazę danych.

Pozdrawiam

8

9

Wielkie dzięki... Pozdrawiam

10

11

12

Jednak kurcze mam cały czas problem z tym PGadmin III nie mam pojęcia jak go obsługiwać w tym tutorialu jest napisane jak to wklepac wszystko z klawiatury. Ale tak naprawdę nie wiem gdzie mam to wszystko wklepywać. A jak coś tam wykombinuje w tym edytorze graficznym jakieś tabele to nie wiem jak wstawić do nich jakieś rekordy, a potem dać jakieś zapytanie;/ proszę o pomoc