26

Odp: Złączenie kilku tabel

No to w zapytaniu zagnieżdżonym które podałem wystarczy zamienić 'where ...' na left joina i powinno śmigać.

...
select foo1.wydzial as w1, * from tbl_stan_zatrudnienia foo1 left join  tbl_wydz_kierownik foo2 on (foo1.wydzial=foo2.wydzial)
..

Tylko nie przetestowalem bo nie ma postgresa pod reka.

Ostatnio edytowany przez rski (2009-09-08 08:56:37)

27

select * from tbl_godz_z_planowania left join
   (select foo1.wydzial as w1, * from tbl_stan_zatrudnienia foo1
   left join  tbl_wydz_kierownik foo2 on (foo1.wydzial=foo2.wydzial3)) as foo5
   on (wydz_w_zad=foo5.w1);

Już prawie dobrze
Pokazuje wszystko z tbl_godz_z_planowania, tbl_stan_zatrudnienia, ale z tbl_wydz_kierownik tylko te które mają odpowiedniki w tbl_stan_zatrudnienia. Ale jest nie źle. W wolnym czasie popracuje nad tym.
Dzięki

28

No bo tak dziala left join. Jak chcesz wszystkich kierowników nie ważne czy są w tbl_stan_zatrudnienia czy nie
to dajesz full outer join (wtedy bedziesz mial wszystkie wiersze ktore sa tylko w tbl_stan_zatrudnienia, wszystkie wiersze które są tylko w tbl_wydz_kierownik i wiersze wspólne.

29

select * from tbl_godz_z_planowania full outer join
   (select foo1.wydzial as w1, * from tbl_stan_zatrudnienia foo1
   full outer join  tbl_wydz_kierownik foo2 on (foo1.wydzial=foo2.wydzial3)) as foo5
   on (wydz_w_zad=foo5.w1);

Jedynie to zapytanie coś zmienia, dodaje wpis z  tbl_wydz_kierownik pozostawiając puste pola z 1 i 2 tabeli w tym rekordzie.
Inne kombinacje left i full nic nie zmieniają w stosunku do wcześniejszego zapytania.

30

Ostatnio edytowany przez sulavix (2009-09-09 09:34:52)

31

Możemy pozmieniać, poznęcać się, ale ja dziś nie mogę się za to zabrać, jeżeli masz pomysł to napisz jutro postaram się tym zająć.

Dzięki

32

33

To chyba adamleon powinien sprecyzować co dla niego znaczy połączyć. smile

34

35

Witam
Pozdrawiam Gdańsk i Kraków :-)

Nie chce warunku where wydz_w_zad = 'AA', chce wszystkie wiersze z tbl_godz_z_planowania i odpowiadające im wiersze z pozostałych tabel gdzie wydział jest taki sam. Dla mnie połączenie to dopasowanie wierszy z wszystkich tabel po wydziale z tbl_godz_z_planowania. Jeżeli jakiegoś wydziału nie ma w tbl_godz_z_planowania to ten wydział mnie nie interesuje nawet jeżeli jest w pozostałych tabelach.
Wynik końcowy może dziwny, ale jeżeli ktoś patrzy z punktu widoku z Excela (tam ma porobione formuły i Arkusze z danymi) i chce te dane tak samo widoczne w PHP, to muszę tak przygotować widok, aby już go gotowego przesłać do PHP i będzie tak jak w Excelu. Zastanawiam się czy to jest możliwe.

Mam nadzieję, że zostanę zrozumiany.

Ostatnio edytowany przez adamleon (2009-09-11 07:26:46)

36

37

No raczej INNER mnie nie interesuje bo tylko wyswietli równe wiersze w obu tabelach, a ja potrzebuje wszystkie z A i te z B które mają odpowiedniki w A

select godz_planowane,wydz_w_zad,rok,miesiac,
wydzial,robotnicze,nierobotnicze
from tbl_godz_z_planowania_ifs
left join tbl_stan_zatrudnienia on wydz_w_zad=wydzial

38

zatem masz to czego potrzebowales; bardzo sie ciesze;

39

No nie do końca, z dwoma tabelami jest ok, z trzema już nie tak pięknie, ale narazie mam inne naciski.

Dzięki za pomoc

Czy mnie się zdaje, ale czas postów jest o godzine do tyłu w porównaniu z bieżącym czasem?
U mnnie jest teraz 12:09

Ostatnio edytowany przez adamleon (2009-09-11 12:09:38)