1

Temat: tworzenie modelu logicznego i fizycznego

Witam!
Jestem w trakcie tworzenia projektu bazy danych na zaliczenie na uczelni, i aplikacji w Javie obsługującej bazę. Projekt zacząłem robić w Oracle, ale z pewnych powodów (których nie ma sensu przybliżać) muszę zrobić bazę w PostgreSQL. W Oracle miałem już utworzony model logiczny bazy i model fizyczny, a wszystko robiło się za pomocą takiego fajnego narzędzia SQL Developer Data Modeler, które jeszcze później nawet kod sql wypluwa. I w związku z tym parę pytań:
- czy jest takie narzędzie dla PostgreSQL?
- czy jest narzędzie pozwalające chociaż na graficzne tworzenie relacji między tabelami, czy trzeba wszystko klepać z palca?
Nie znam Postgresa, i ogólnie z bazami danych średnio jestem połapany. O tym że muszę użyć Postgresa (a konkretniej że nie moge użyć Oracla i po prostu wybrałem Postgresa) dowiedziałem się dwa dni temu. Postawiłem serwer, zainstalowałem sterowniki JDBC, napisałem testowa aplikacje w Javie. Wszystko chodzi, teraz czytam dokumentacje, przeglądam fora, badam grunt, a że nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie to pytam tutaj.
  Co to przeglądania forów, zauważyłem że bardzo mało osób zadaje pytania odnośnie PostgreSQL + Java, jakaś niepopularna kombinacja widzę. Czyżby z jakichś powodów niepolecane było użycie Javy dla tej bazy? Ten język programowania znam najlepiej i zależałoby mi na tym aby w to w nim zrobić obsługę bazy.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

2

Odp: tworzenie modelu logicznego i fizycznego