1

Temat: Tworzenie indexu GIST

Witam,

Chciałbym dowiedzieć się jak wygląda tworzenie indeksu dla jakiegoś nowego typu danych używając GIST.
Powiedzmy, że mam jakiś niestandardowy typ danych, dla którego chciałbym tworzyć indeks.

Jak dobrze rozumiem to można utworzyć taki indeks przy pomocy GIST'a, implementując bodajże 7 metod.

Znalazłem w sieci kilka artykułów na ten temat, ale nigdzie nie udało mi się znaleść jak to napisać.

Tak więc bardzo bym prosił o napisanie jakiegoś małego tutoriala, krok po kroku co należy zrobić, aby taki indeks stworzyć.

2

Odp: Tworzenie indexu GIST

Ostatnio edytowany przez rski (2010-03-30 12:31:18)

3

Co do konkretnego typu danych to nie mam sprecyzowanego. Chce rozwinąć ten temat dla siebie w celach edukacyjnych.
Przeglądałem taki jeden artykuł, w którym jest opisana implementacja tych metod tylko powiedzmy w "pseudo kodzie". Po przeczytaniu tego artykułu, postanowiłem pogłębić temat i spróbować taki indeks sobie sam napisać, zobaczyć jakie możliwości to daje.
Tam było kilka przykładów powiedzmy, że wiem jak zaimplementować jeśli chodzi o logikę te metody bazując na artykule, tam był przykład np z prostokątami, bądź też sześcianami, może spróbował bym taki indeks użyć dla liczb zespolonych.
Moja znajomość C jest dosyć podstawowa, dla swoich potrzeb piszę w JAVIE.
Ale myślę, że sobie poradzę z implementacją samych metod dla GIST w C, tylko nie wiem jak się do tego dojść.

Mam ściągnąć kod źródłowy Postgre i tam dopisać i potem całość zbudować ?
Czy jakoś inaczej ?

Potrzebuje pomocy jak przygotować wszystko do momentu pisania kodu tych metod dla GIST.
A jeżeli ktoś wie jak to zrobić bądź już takie coś pisał i ma chęć pomóc to jeżeli można to proszę o jakiś kontakt (gg, mail) w celu pomocy mi w tym temacie.

4