1

Temat: pgAdmin3 jak sie w tym ogarnac

Zainstalowane mam wszystko ladnie smiga. Chce zrobic logowanie przez php. Potrzebuje wiec jednej tabeli z kolumnami id, login, passwd. Tworze sobie baze danych w pgAdmin 'uzytkownicy' no to teraz potrzebna mi ta tabela, w tym "drzewku" pod moja baza danych mam katalogi (2), schematy (1), replikacja - i tyle. Troche nizej jest Tablespaces i tam jest pg_default i pg_global.

Zatem moje pytanie: Jak mam stworzyc tabele ( gdzie kliknac) żeby ta tabela byla powiazana z baza danych uzytkownicy. Pzdr i sorx za pytanie na takim poziomie ale skoro taki dzial jest to skorzystam x)

2

Odp: pgAdmin3 jak sie w tym ogarnac

Jeśli dobrze pamiętam, to w pgadminie łączysz się z konkretą bazą. Więc wystarczy że się połączysz (zalogujesz) do nowo stworzonej bazy i wszystko co utworzysz bedzie w tej bazie.
Tabele tworzy sie w schematach.

3

Jeśli nie widzisz dokonanych zmian w "drzewku" -> prawy na bazie polecenie "odśwież". Stworzone tabele są w schematach. Baza danych "uzytkownicy"  -> ikona SQL z ołówkiem -> polecenie CREATE TABLE .. ->F5

4

Ok. Mam tabele users, a w niej 3 kolumny: user_id, user_nazwa, user_passwd. I moje kolejne pytanie dotyczy zapytania:
SELECT * FROM tabela ORDER BY kolumna
jak mam to przypisac do zmiennej tak zebym mogl porownac user_nazwa z user_passwd? Bo chyba na takiej zasadzie sie robi logowanie? Czy cos mi umknelo? hmm

Ostatnio edytowany przez ivanuss (2010-02-11 07:39:21)

5

SELECT user_nazwa, user_passwd
FROM users
ORDER BY user_nazwa, user_passwd;

6

7

Ostatnio edytowany przez ivanuss (2010-02-13 19:13:03)