Temat: wypełnienie tabeli losowymi danymi
Witam,
jestem baaardzo początkujący, więc proszę o wyrozumiałość. Mój problem przedstawia się następująco: mam tabelę 'samochody' z polami 'kod_samochodu' i 'marka_samochodu'. Mam drugą tabelę 'zmiana_ceny' z polami 'kod_samochodu', 'cena_samochodu' oraz 'data'. Tabela samochody np: 1 - audi, 2 - honda, 3 - toyota, 4 - fiat. Teraz musze wypełnić tabelę 'zmiana_ceny' losowo wygenerowanymi danymi z warunkami: data od 2005.01.01 do 2006.12.31, każdy wiersz daty powinien się zmieniać co miesiąc=>2 lata czyli 24 wiersze). Dla każdej marki powinien byc wpis w danym miesiącu, czyli np. dla daty 2005.01.01 powinny być 4 wiersze (audi, honda, toyota, fiat) i to samo dla każdego następnego miesiąca aż do 2006.12.31. Czyli sumując powinno być 24x4=96 wierszy, po 24 dla każdej marki. Najlepiej, gdyby procedura (funkcja?) sama pobrala ilosc marek samochodu z tabeli 'samochody' i potem odpowiednio uzupełniła tabelę 'zmiana_ceny'. Pole 'zmiana_ceny' ma być liczba losowa z zadanego przedziału, np. 1-99. Dzięki wielkie za pomoc!
P.S. mam dodany plpgsql (chyba bez tego się nie obejdzie, więc juz się z tym uporalem)
Pozdrawiam
Bartek