Temat: 3 firmy, jedna tabela i edycja danych
Witam wszystkich,
czy w postgres można zrealizować następującą funkcjonalność i w jaki sposób
mam bazę danych SKLEP
i tabelę TOWARY
oraz trzy firmy (role) firma1, firma2, firma3, kupujący
w jaki posób mogę
1. prezentować całość dla kupujący w trybie read-only
2. firmie 1 prezentować jedynie dane, któtrej niejako właścicielem będzie firma 1 (może dodawać nowe rekordy) w trybie read/write -> to, co doda może usunąć i zedytować
3. firmie 2 - identycznie
3. firmie 3 identycznie
innymi słowy - żadna z firm nie może podglądnąć ani zmienić ani usunąć danych firmy 1, 2 lub 3 (tak jakby konkurencja) za to kupujący może widzieć całość danych w trybie read-only.
czy może lepiej dla każdej z firm utworzyć osobną tabelę, do której będzie miała dostęp (taki sam schemat tabeli) i jakoś utworzyć połączenie tych tablel dla kupującego.
czy mogę prosić o jakieś przykłady w sql?
dziękuję
ps2. interesuje mnie też problem niejako logowania się do bazy przed np. 100 użytkowników z podobną funkcjonalnościa - każdy widzi dane każdego innego użytkownika, ale może edytować tylko to, co sam doda - innych dane są nienaruszalne i drugi problem - mając jedną tabelę, wyświetlić tylko JEGO dane (czyli user100 widzi tylko własne dane a user 101 tylko dane user101)
Mam nadzieję, że niezbyt zawile to wytłumaczyłem i proszę o pomoc
ps3. w jaki spsób wyłaczyć funkcjonalność (8.3), że logujący się użytkownik przez pgadmina widzi inne role (a zatem już ma prościej, żeby zgadnąć hasło) i inne tabele i bazy .... chciałbym, żeby widział tylko to, co chcę, aby widział - czy może to jakoś z tym widokiem public należy rozwiazać ... (wcześniej miałem do czynienia z mysql i takie zjawisko nie występowało, aby widoczne były inne bazy, tabele i użytkownicy)
Dziękuję!