Temat: Połączenie ODBC w tryfie szyfrowanym SSL
Witam ,
niby temat dotyczy konfiguracji połączenia ODBC do serwera PostgreSQL, ale nie mam pewności czy tam ktoś zagląda
a tu ( 'dla początkujących' ) widać jakich ruch , co więcej już ktoś nawet pytał o podobne zagadnienia , więc zamieszczam post w dziale dla początkujących
Jest sobie jakiś serwer z bazą danych ( PostgreSQL ) i jest sobie jakiś komputer ( MS Win7 ) ,
i ten komputerek po zainstalowaniu odpowiednich sterowników ODBC łączy się z tym serwerkiem i wymienia dane.
I wszytko fajnie i pieknie działa, aż tu nagle, rodzi się potrzeba aby ową komunikację zaszyfrować,
pomysłów jest pewnie mnóstwo, weźmy na to taki standard SSL , administrator serwera PostgreSQL skonfigurował odpowiednio swój serwer do tego typu połączeń, natomiast pozostaje pytanie co JA, na tym swoim kliencie
( MS Windows 7 ) powinienem zrobić : w momencie próby nawiązania podłączenia dostaje takie coś :
Run-Time error : -2147217843
Fatal no_pga.conf entry for host "89.74.76.152" user "xxxx" , database "yyyy", SSL off"
przy czym adres 89.74.76.152 to jest adres "bramy-wychodzącej komunikacji ?" mojego service internet providera - UPC ,
z którego się łączę do tej bazy
i teraz zasdnicze pytanie : co ja ( mam też jakiś certyfikat do administratora bazy servera PostgreSQL )
cytuję : my mamy ów certyfikat zaszyty w 'pgAdminie' i wszystko ładnie działa, łączymy się po SSL bez problemu ) powinienem zrobić po swojej stonie
gdzie mam "wsadzić" ów certyfikat , i jak skonfigurować połączenie :
mam też podpowiedź od administratora PG :
proszę wywołać połączenie : ( ODBC ) Driver={PostgreSQL ANSI};Server=IPaddress;Port=5432;Database=myDataBase;Uid=myUsername;Pwd=myPassword;sslmode=require;
lub też, co Administrator owego serwera powinien zrobic , abym mógł się podłączyć do tej bazy
( jeszcze raz dla przypomnienia: bez najmniejszego problemu łączę się do tej bazy w normalnym trybie ( bez SSL )
z góry dziękuję za wszelkie wskazówki ( materiały itp )
Pozdrwiam
Morak