Temat: Programowanie aplikacji
Witam czy koś z was pisze aplikację działające z bazą postgresql ?? Jeśli tak chętnie mogę podyskutować w tym temacie i wymienić się doświadczeniami. Ja piszę w aplikacje dla tej bazy w środowisku Delphi.
Pozdrawiam.
PostgreSQL to najbardziej zaawansowany system relacyjnych baz danych Open Source.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam czy koś z was pisze aplikację działające z bazą postgresql ?? Jeśli tak chętnie mogę podyskutować w tym temacie i wymienić się doświadczeniami. Ja piszę w aplikacje dla tej bazy w środowisku Delphi.
Pozdrawiam.
To może podziel się swoimi doświadczeniami/problemami z uzywaniem postgresa.
W sumie to problemów jako tako baza mi nie sprawia jedynie co to miałem problem z komponentami delphi np. z odświeżeniem grida po aktualizacji, do programu używam komponentów ZEOS w najnowszej wersji, no i oczywiście był problem z aktualizacją widoku co pisałem w poście wcześniejszy w inym dziale, ogólnie narazie baza działa dobrze choć trudno coś bardziej stwierdzić na ten temat, bo aplikacja działa w środowisku produkcyjnym dopiero 2 miesiące, z tego co userzy się skarżą to że trochę wolno działa, ale oni pracowali na bazie dbf wcześniej, wiec to chodziło szybciej, no dephi nie rozpoznaje dokładnie typów danych z PG numeric np. widzi jako float.
Aplikacje ustawiłem w tryb readcommited i wyłączyłem autocommit.
Kolejna sprawa dotycząca komponentów zeos to to że nie działa na nich StoreProc dla postgresa. Ale to mały problem, bo funkcjie można wywołać selectem z poziomu QUERY.
Za to bardzo fajnie działają bloby chociaż baza nie przyjmuje ogromnych strumieni binarnych używam do tego typu bytea, i wywaliła mi błąd powyżej 100 MB jak chciałem wpakować w nią bmp w dużej rozdzielczości.
Opiszę problem z odświeżaniem Grida :
Problem jest taki :
"Gdy stoję kursorem grida na rekordzie który jest modyfikowany na innej
stacji,gdy zrobię refresh na mojej sesji a rekord już został zmodyfikowany na
innej stacji (i dane polecenie commit) grid w mojej sesji wraca mi na początek zbioru .
Już próbowałem wielu spraw nawet z recNo ale to
jest raczej porażka bo po append tabeli na innej stacji recNo zmienia wartość,
locate zaś źle działa przy dużej ilości rekordów nie ustawia się dokładnie na zadanym
kluczu".
Posty [ 3 ]
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.006 sekund, wykonano 7 zapytań ]