1

Temat: [PgSQL] Zmiana nazw (tabela, pkey, sequence)

Cześć :-)

Posiadam w bazie danych kilkadziesiąt tabel, z prefixem "ho", np. "ho_message". Do tego oczywiście primary key "ho_message_pkey", sekwencja, czyli w tym przypadku "ho_message_message_id_seq".

Teraz chciałbym zmienić prefix na jakiś inny, ale nie bardzo wiem, jak to zrobić, żeby mi się wszystko nie rozjechało. Wiem, jak zmienić pojedynczo nazwę poszczególnych rzeczy (alter table, alter sequence itd.), tylko, czy nie da się zrobić tego prościej, zachowując przypisanie sekwencji do tabeli i wszystkich innych rzeczy?

Pozdrawiam,
Rafał

2

Odp: [PgSQL] Zmiana nazw (tabela, pkey, sequence)

Może jeżeli nie jest to bardzo intensywnie wykorzystywana baza, to zrobić jej zrzut do pliku sql, edytorem zamienić ho_ na coś innego i przywrócić bazę z tego pliku. Może być w danych w tabelach coś zaczynające się na ho_ i wtedy edytor też zmieni, chyba że będziemy zmieniać krok po kroku i wtedy widać czy zmieniamy to co chcemy.

Pewnie ktoś inny ma coś lepszy pomysł.

AdamP.

3

Odp: [PgSQL] Zmiana nazw (tabela, pkey, sequence)

Dzięki za radę, tak zrobię, bo po długich godzinach szukania, niczego po stronie Postgresa, nie znalazłem, a chciałem uniknąć export/import, bo różne "cuda" mogą się zdarzyć. Przygotuję sobie wszystko, wyłączę serwer na kilkadziesiąt sekund i powinno być OK.

Dzięki,
Rafał